Wat is SEO (zoekmachineoptimalisatie): De complete gids voor het bereiken van de beste resultaten in Google

Leer de kunst van SEO en verover de topresultaten van Google. Ontdek in deze complete gids de strategieën om je online zichtbaarheid te vergroten, je website te optimaliseren en boeiende inhoud te creëren. Onthul de geheimen om nieuwe hoogten te bereiken in het digitale rijk.

SEO is essentieel in elke digitale marketingstrategie.

Wie wil er immers niet in de bovenste organische zoekresultaten van Google verschijnen?

Dit is waar gebruikers de meest zichtbare links vinden en ook de links die het meest worden bezocht door gebruikers.

Met een goede SEO-strategie kom je daar!

Uw site, blog of e-commerce bedrijf wordt bekender, wat resulteert in autoriteit in de markt, een groter aantal bezoekers en meer conversiekansen.

En het beste van alles? Je kunt dit allemaal bereiken zonder te hoeven investeren in betaalde reclame.

Door optimalisaties op je eigen pagina's en koppelingen met andere sites, kun je de zoek- en navigatie-ervaring van je gebruikers verbeteren.

Met deze complete gids voor SEO leert u alles wat u moet weten om de topresultaten op Google te bereiken. We behandelen de volgende onderwerpen:

STOP MET HET VERLIEZEN VAN KLANTEN AAN JE CONCURRENTIE

Wat is SEO

SEO, of zoekmachineoptimalisatie, is een reeks optimalisatiestrategieën voor sites, blogs en pagina's op het web, die tot doel hebben uw positie in de organische zoekmachineresultaten te verbeteren.

Elke seconde worden er miljoenen zoekopdrachten verwerkt door zoekmachines - voornamelijk Google, de populairste zoekmachine ter wereld.

seo visie

Gebruikers zijn in hun dagelijkse routine op zoek naar antwoorden op ongelooflijk veel vragen - van het best beoordeelde hotel voor een aanstaande reis tot een uitleg over de evolutietheorie.

Voor elke zoekopdracht organiseert Google de resultaten door de beste antwoorden als eerste te rangschikken. De cijfers hieronder laten zien hoeveel gebruikers vertrouwen hebben in het oordeel van zoekmachines:

 • De eerste drie organische links ontvangen ongeveer 30% van alle doorkliks.
 • Slechts 0,78% van de gebruikers opent een link op de tweede pagina van de resultaten.

Bekijk de onderstaande grafiek om de correlatie te zien tussen de positie in de ranglijst en het aantal klikken:

correlatie tussen positie en het aantal klikken

Elke zoekopdracht biedt je merk de kans om het beste antwoord te geven op wat gebruikers zoeken.

Met dit als je focus, heb je een betere kans om je zichtbaarheid en klikken te vergroten, meer organisch verkeer te ontvangen en de resultaten van je online aanwezigheid te laten escaleren.

Maar om dit te bereiken, moet je Google bewijzen dat je het beste antwoord hebt en het verdient om op de eerste positie van de SERP (Search Engine Results Page) te verschijnen.

Dit houdt niet alleen in dat u geweldige inhoud moet hebben, maar ook dat u bruikbaarheid moet bieden, autoriteit op de marktplaats moet communiceren en Google moet helpen uw pagina's te lezen.

Dit zijn de doelen van een SEO-strategie.

SEO speelt ook een rol in SEM (Search Engine Marketing), dat alle zoekmachinestrategieën omvat, inclusief betaalde advertenties en gesponsorde links.

Aan de andere kant maakt SEO alleen gebruik van organische strategieën en omvat het geen media-aankopen. Dit resulteert in een hogere ROI (Return on Investment) en lagere CAC (Customer Acquisition Cost).

Wat zijn zoekmachines?

Zoekmachines zijn systemen of algoritmen die worden gebruikt om webinhoud te crawlen, te indexeren en te rangschikken om deze op een geordende manier weer te geven op basis van zoekopdrachten van gebruikers.

Als we het over zoekmachines hebben, hebben we het niet alleen over Google, maar ook over Bing, Yahoo!, Baidu en andere zoekmachines.

Zelfs YouTube en Pinterest kunnen worden beschouwd als zoekmachines omdat ze vaak worden gebruikt om inhoud te ontdekken.

Maar Google is de duidelijke categorieleider, met bijna 92% van het marktaandeel in zoekmachines.

Elke zoekmachine heeft zijn eigen methodologie en rangschikkingscriteria. Maar uiteindelijk is het doel altijd hetzelfde: de beste resultaten bieden voor wat gebruikers zoeken.

Hoe werken zoekmachines?

Heb je er wel eens bij stilgestaan wat Google precies doet als je ergens naar zoekt? Hoewel het slechts milliseconden duurt, gaat er een lang proces aan vooraf om een lijst met resultaten weer te geven die jouw vraag beantwoorden.

Over het algemeen hebben zoekmachines drie fasen:

Ten eerste crawlen zoekmachines door webinhoud met behulp van bots, ook wel spiders genoemd. Bij Google staat dit bekend als hun Googlebot. Deze bots volgen de verbindingen van links over het web en zoeken naar nieuwe en bijgewerkte pagina's. Daarna worden de gecrawlde pagina's toegevoegd aan de zoekmachine.

Daarna worden de gecrawlde pagina's toegevoegd aan de index van de zoekmachine, die dient als een uitgebreide bibliotheek voor de inhoud van het web.

Daar worden pagina's georganiseerd op basis van de informatie die de bot over hen heeft verzameld, zoals laadtijd en trefwoorden.

Deze processen van crawlen en indexeren vinden voortdurend plaats.

De bots zijn altijd bezig met het vinden en organiseren van de inhoud op het web. Maar de volgorde waarin ze hun resultaten aan gebruikers tonen, wordt bepaald door ranking.

Ranking vindt plaats elke keer dat een gebruiker naar iets zoekt - dit is de focus van SEO.

Op basis van de trefwoorden die in de zoekopdracht worden gebruikt, doorzoekt Google snel zijn index om pagina's te vinden die met die termen overeenkomen en op de vraag reageren.

De classificatie wordt dus bepaald door de beste relatie tussen zoekwoorden en een reeks rankingfactoren die samen het zoekalgoritme vormen.

Deze dienen om een betere gebruikerservaring te bieden en daardoor de positie van uw pagina in de zoekresultaten te verhogen.

Hieronder gaan we dieper in op deze factoren.

STOP MET HET VERLIEZEN VAN KLANTEN AAN JE CONCURRENTIE

Google's algoritme en updates

Het algoritme van Google is de combinatie van bewerkingen die bepalen hoe links worden geclassificeerd op de pagina met organische zoekresultaten. De functie ervan is het creëren van een hiërarchie van pagina's om resultaten te bieden in de meest relevante volgorde voor elke gebruiker.

Het algoritme gebruikt een reeks criteria om dit te bereiken en wordt voortdurend bijgewerkt om steeds relevanter te worden.

Met deze updates wil Google niet alleen de classificatie van resultaten verbeteren, maar ook de positie van kwaadaardige inhoud en inhoud van lage kwaliteit, die de gebruikerservaring kunnen schaden, elimineren of verlagen.

Elk jaar zijn er duizenden updates, maar er zijn er een paar die eruit springen vanwege hun impact op de SEO-markt.

Dit waren de belangrijkste updates van Google's algoritme in de afgelopen jaren:

google updates tot 2022
 • Panda (2011): bestrafte pagina's met inhoud van lage kwaliteit die gebruikmaakten van slechte praktijken, waaronder overmatige zoekwoorden en linkfarms.
 • Penguin (2012): bestrafte sites met backlinks van lage kwaliteit en begon waarde toe te kennen aan sites met gecontextualiseerde links van hoogwaardige en gezaghebbende sites.
 • Hummingbird (2013): verbeterde resultaatclassificatie door te focussen op de exacte match tussen het zoekwoord en de zoekintentie.
 • Mobilegeddon (2015): mobielvriendelijk werd een rankingfactor.
 • RankBrain (2015): voegde kunstmatige intelligentie en machine learning toe aan het algoritme om de zoekintenties van gebruikers beter te begrijpen.
 • Mobile-First Index: begon mobiele pagina's te beschouwen als de belangrijkste versie voor ranking.
 • BERT (2019): integreerde een kunstmatig intelligentiesysteem gespecialiseerd in natuurlijke taalverwerking om te begrijpen hoe mensen zoeken.
 • Page Experience Update (2021): Drie nieuwe rankingfactoren toegevoegd die verband houden met de algehele pagina-ervaring - eerste invoervertraging, grootste inhoudsverf en cumulatieve lay-outverschuiving.
 • Mei 2022 Update kernalgoritme (2022): Voor het eerst sinds november 2021 belangrijke aspecten van het kernalgoritme en de rankingfactoren van Google bijgewerkt en vernieuwd.
 • September 2022 Update kernalgoritme en inhoud (2022): De tweede brede kernupdate van 2022 - waarbij meer grote wijzigingen in het rankingsysteem van Google worden doorgevoerd, sites die nuttige inhoud produceren worden beloond en het belang van beoordelingen wordt onderstreept.

Rankingfactoren

Het algoritme van Google omvat naar schatting meer dan . De relatie tussen deze factoren bepaalt de positie op de SERP's.

Google deelt deze factoren niet publiekelijk, maar heeft wel enkele verklaringen afgelegd die enkele geheimen onthullen. Bovendien voert de markt zelf studies uit om de impact van specifieke acties op de paginaranking te bepalen.

In het algemeen weten we dat er twee soorten rankingfactoren zijn: on-page en off-page.

On-page rangschikking

On-page ranking factoren bevinden zich op hun eigen pagina's. Wanneer on-page SEO wordt genoemd, verwijst dit naar de optimalisatie van deze elementen.

Enkele voorbeelden:

 • Inhoud
 • Meta Titel en meta beschrijving
 • Titel
 • Afbeeldingen
 • URL's
 • Rijke knipsels

Google evalueert deze factoren om te begrijpen welke informatie de pagina's bieden en dus hoe ze correct kunnen worden geïndexeerd.

Daarnaast analyseert de zoekmachine of de pagina een goede gebruikerservaring biedt met relevante informatie.

Off-page SEO-factoren

Off-page factoren daarentegen zijn elementen die de status van de pagina als referentie aantonen, maar die zich niet in de inhoud van de pagina bevinden.

Off-page SEO bestaat uit het optimaliseren van de autoriteit van de site naar gebruikers en andere websites, met een focus op het verkrijgen van backlinks.

Enkele voorbeelden van deze factoren zijn:

 • Aantal backlinks
 • Diversiteit van backlinks
 • Context van backlinks
 • Merkvermeldingen
 • Sociale tekens
 • Direct zoeken

Voor Google geven deze factoren het niveau van autoriteit van een site aan.

Als een pagina veel bezoekers krijgt via directe zoekopdrachten naar een merknaam en veel backlinks of vermeldingen van betrouwbare sites, wordt deze beschouwd als gezaghebbender in de markt.

Black Hat SEO vs White Hat SEO

Het algoritme van Google is altijd bezig met het verbeteren van de zoekervaring voor gebruikers.

Dit betekent dat het niet alleen voortdurend zoekresultaten verbetert, maar ook dubieuze en inhoud van lage kwaliteit bestrijdt, bekend als Black Hat SEO.

Black Hat-strategieën zijn al een doelwit van Google sinds de begindagen van SEO.

Toen het algoritme nog nieuw was en veel mazen had, was het makkelijk om het systeem te bedriegen om een hogere ranking te krijgen, zelfs als je niets te bieden had.

Veelgebruikte Black Hat strategieën waren onder andere

 • Doorway pages: pagina's die geoptimaliseerd zijn om gebruikers om te leiden naar kwaadaardige pagina's
 • Cloaking: pagina's die verschillende inhoud presenteren aan echte gebruikers en bots
 • Linkfarms: pagina's die alleen backlinks naar andere pagina's bevatten
 • Keyword stuffing: pagina's die overmatig trefwoorden herhalen
 • Verborgen teksten en links: pagina's die tekst en links verbergen voor de gebruiker, maar niet voor bots
 • Comment spam: pagina's die commentaar geven op blogs om backlinks te krijgen

In het onderstaande voorbeeld zie je code geconfigureerd om trefwoorden te verbergen door tekst te gebruiken met een lettergrootte van 0 en dezelfde kleur als de achtergrond:

black hat techniek

Dergelijke strategieën bestaan nog steeds. Het algoritme van Google wordt echter steeds complexer en intelligenter in het identificeren van Black Hat SEO.

Een enorme toename van backlinks van verdachte domeinen in een korte periode is bijvoorbeeld een indicatie van Black Hat-technieken.

Als dit gebeurt, worden pagina's gestraft, wat kan variëren van een tijdelijke daling tot een volledige ban.

Vermijd dus Black Hat SEO.

Als je het vertrouwen van zoekmachines wilt verdienen om een veilige en duurzame positie op SERP's te garanderen, volg dan de SEO-richtlijnen van Google.

Deze richtlijnen vallen samen met White Hat SEO. Dit zijn acceptabele SEO-strategieën die worden aanbevolen door zoekmachines.

Deze kunnen zijn: het verbeteren van de bruikbaarheid van de site, natuurlijk gebruik van zoekwoorden in de inhoud en het ontvangen van backlinks van betrouwbare partners, naast andere strategieën die we in deze gids zullen introduceren.

Waarom is SEO belangrijk?

Tegenwoordig gaat de gemiddelde Google-zoekopdracht over veel meer dan alleen het vinden van feiten en snelle antwoorden.

Mensen gebruiken zoekmachines voor allerlei soorten informatie - van songteksten van Billy Joel tot relatieadvies en een routebeschrijving naar de dichtstbijzijnde afhaalchinees.

Met andere woorden, de redenen achter de collectieve zoekopdrachten van zoekmachinegebruikers zijn gevarieerd en complex. Google en de rest van de zoekmachines evolueren exponentieel om bij te blijven met deze realiteit. En hoe meer dit duidelijk wordt, hoe belangrijker SEO wordt.

Zonder SEO maakt het uiteindelijk niet uit hoe goed uw website de vragen van een zoeker beantwoordt of hoe voordelig uw producten zijn voor een consument die iets wil kopen.

Als de zoekmachines je website niet crawlen, indexeren en ranken, zal niemand hem ooit vinden.

Dat gezegd hebbende, een sterke, uitgebreide SEO-strategie:

 • Helpt u de hoge SERP-rankings te bereiken die nodig zijn om klikken te verdienen en verkeer te genereren.
 • Verhoogt uw geloofwaardigheid - iets dat altijd gepaard gaat met een hoge ranking.
 • Geeft u een voorsprong op uw concurrenten.
 • Vergroot je marktbereik en helpt je publiek op te bouwen.
 • Verhoogt je algemene betrokkenheid.
 • Verbetert de algemene gebruikerservaring op je website of e-commerce bedrijf.
 • Zorgt ervoor dat de plaatselijke bevolking je deuren binnenkomt als je een winkel hebt.

Uiteindelijk is SEO de sleutel om gezien te worden, het publiek aan te trekken dat je probeert te bereiken en van je bedrijf een succes te maken.

Hoe sneller je de basis van solide optimalisatie onder de knie hebt en hoe beter je begrijpt hoe veranderingen aan je site SEO beïnvloeden, hoe succesvoller je kunt worden.

Het is ook cruciaal om te begrijpen dat als zoekmachine algoritmes en consumentenverwachtingen veranderen, ook de go-to beste SEO-praktijken veranderen.

Dat betekent dat SEO niet iets is wat je één keer onder de knie hebt. Het is iets waar je over moet blijven leren.

SEO vs. PPC vs. SEM

Binnen de wereld van digitale marketing hoor je de termen SEO, SEM en PPC vaak voorbij komen. En in veel gevallen zie je zelfs dat "SEM" door elkaar wordt gebruikt met zowel SEO als PPC in verschillende contexten, ondanks het feit dat ze niet hetzelfde zijn.

 • SEM is een afkorting voor zoekmachinemarketing en beschrijft, net als SEO, strategieën en praktijken die verkeer genereren via zoekmachines. SEO richt zich echter alleen op organisch verkeer, terwijl SEM zowel betaald als organisch verkeer omvat.
 • PPC staat voor pay-per-click en verwijst naar een specifieke benadering van online marketing. Merken betalen voor PPC-reclame op basis van het aantal klikken dat hun advertenties aantrekken.

Met andere woorden, zowel SEO als PPC zijn eigenlijk SEM-subcategorieën - twee verschillende (maar compatibele) benaderingen van zoekmachine-gerichte marketing.

Hoe SEO te leren

Zelfs de meest doorgewinterde, bedreven SEO-professionals ter wereld moesten ergens beginnen.

Om zelf een SEO-meester te worden, moet je de huidige rankingstandaarden voor grote spelers zoals Google of Bing begrijpen, leren hoe je ervoor kunt zorgen dat je sites aan die standaarden voldoen en je kennis up-to-date houden.

Begrijp hoe zoekmachines werken

Hoewel geen twee bedrijven dezelfde exacte doelen hebben voor hun marketingcampagnes, is het redelijk veilig om te zeggen dat ze allemaal een publiek willen opbouwen en geld willen verdienen.

Over het algemeen is dat het hele doel van SEO - de zoekresultaten verbeteren en converteerbaar verkeer aantrekken.

Google en de rest van de zoekmachines gebruiken crawl bots om websites te indexeren en te rangschikken op basis van relevantie en kwaliteit van de inhoud.

SEO leren gaat niet alleen over het helpen van de crawl bots om uw site te vinden, maar ook over het laten zien aan zoekmachines dat uw site de hoogst mogelijke ranking verdient.

Leer de basis van zoekwoordenonderzoek

Goed gekozen zoekwoorden vormen de kern van elke succesvolle SEO-campagne, dus grondig zoekwoordenonderzoek is een absolute must.

Het idee is om te bepalen naar welke zoekwoorden en long-tail zoekzinnen mensen zoeken om content zoals de uwe te vinden en deze op een natuurlijke, nuttige manier te gebruiken.

Idealiter zouden zoekwoorden op een natuurlijke manier verspreid moeten zijn over uw geschreven inhoud. Maar ze moeten ook worden opgenomen in meta-beschrijvingen, URL's, titels, enz.

Leer wat er komt kijken bij een goede gebruikerservaring

Google en de rest van de zoekmachines willen hun gebruikers de best mogelijke ervaring bieden.

Ze worden ook steeds beter in het bepalen welke sites die ervaring kunnen leveren, dus het begrijpen van gebruikerservaringssignalen (UX) is een belangrijk onderdeel van SEO.

Belangrijke tekenen van een positieve gebruikerservaring waar zoekalgoritmen naar zoeken zijn onder andere eenvoudige, schone, gebruiksvriendelijke websiteontwerpen.

Mobiele toegankelijkheid, inhoud van hoge kwaliteit, hoge laadsnelheden en nuttig gebruik van externe en interne links zijn ook cruciaal.

UX-signalen die aangeven dat uw site een goede optie is, zijn onder andere een hoge verblijftijd. Hoe langer een gebruiker op een site blijft nadat hij deze via een zoekopdracht heeft gevonden, hoe waarschijnlijker het is dat de site in kwestie echt aan zijn behoeften en verwachtingen voldoet.

Maak onderscheid tussen on-page en off-page SEO

On-page SEO heeft betrekking op de aspecten van het proces die u op een betrouwbare manier kunt controleren.

Deze factoren zijn onder andere uw opmaakkeuzes (zoals met H1, H2 en H3 tags), uw afbeeldingsbeschrijvingen, de relevantie en actualiteit van uw inhoud, etc.

Een goede on-page SEO-strategie zorgt voor een goede balans tussen het tevreden stellen van menselijke gebruikers en het afgeven van de juiste signalen aan zoekmachines.

Maar off-page SEO is ook belangrijk.

Dit aspect van SEO omvat factoren die betrekking hebben op de mening van anderen over uw inhoud. Voorbeelden zijn uw catalogus met backlinks met autoriteit, shares in sociale media en andere gevallen waarin uw merk of inhoud wordt genoemd.

Ontdek SEO-vriendelijke inhoud

Zonder ongelooflijke inhoud die uw publiek wil lezen, zullen uw SEO-inspanningen nooit ver van de grond komen.

Ja, een deel hiervan gaat over het maken van SEO-vriendelijke, trefwoordrijke standalone pagina's voor uw site. Maar u hebt ook een constante stroom verse, nuttige, goed geschreven inhoud nodig.

De beste manier om hiervoor te zorgen is door een gezaghebbende blog aan uw site toe te voegen.

Vul het met nuttige, actuele inhoud die ingaat op de vragen en zorgen van uw publiek. Werk de blog bij volgens een betrouwbaar schema voor het produceren van inhoud en zorg ervoor dat de inhoud altijd origineel is.

Betrouwbare bronnen en tips

Als je nog bezig bent met de vraag "Wat is SEO?" en het ontdekken van de beste industriepraktijken, helpt het om betrouwbare gezaghebbende bronnen te raadplegen voor hulp. Hier zijn er een paar die we van harte aanbevelen:

 • Google Developer's Blog: Welke betere manier is er om de industriepraktijken en lopende zoekmachineontwikkelingen te begrijpen dan om uw informatie rechtstreeks van Google te krijgen?
 • SEMRush Academie: SEMRush is een van de meest vertrouwde namen in de SEO-industrie. Deze gratis bron zit boordevol nuttige informatie en tips.
 • LearningSEO.io: Als je nog steeds aan het uitzoeken bent wat SEO inhoudt, is georganiseerde informatie, zoals het soort dat wordt aangeboden in deze begeleide bron, een must.
 • Ahrefs Blog: Als je eenmaal de basis onder de knie hebt, neem dan een kijkje op deze top blog voor advies over zaken als backlink building en geavanceerde SEO.
 • Jakency Blog: Als laatste, maar zeker niet de minste, moet u zeker een kijkje nemen op onze marketing blog voor het laatste nieuws uit de branche, bewezen tips, extra "wat is SEO" inzichten en nog veel meer.

De basis van SEO

Zoals je kunt zien in dit artikel, is SEO een groot onderwerp dat voortdurend in ontwikkeling is.

Als je nieuw bent in de wereld van zoekwoordonderzoek en on-page optimalisatie, kan het allemaal overweldigend lijken. Om het jezelf gemakkelijker te maken, moet je niet proberen om alles in één keer te leren en te implementeren. Het zal niet werken en je zult gefrustreerd raken. Het is het beste om te beginnen met de basis en van daaruit verder te bouwen.

Dus waar moet je je eerst op richten? Hieronder hebben we de gebieden opgesomd waarop u zich moet concentreren als u begint met uw SEO reis.

Begin met je website of blog en concentreer je op het volgende:

 • Uw SEO-strategie bepalen - Begin met het bepalen van uw strategie. In dit artikel laten we je zien hoe je dit kunt doen.
 • Zoekwoordonderzoek - De spil waarop uw hele SEO reis rust.
 • Content creëren - Zorg ervoor dat alle content die u maakt voor uw website de zoekwoorden gebruikt waarvoor u wilt ranken.
 • On en off-page SEO - Zorg er op zijn minst voor dat je blog posts de structuur gebruiken die we hebben uiteengezet in onze on en off-page SEO secties.

Vereist SEO programmeren?

Het korte antwoord is nee. Je kunt je SEO strategie succesvol implementeren zonder code aan te raken. Voor de meeste acties die je moet ondernemen om met SEO te beginnen, hoef je niet te kunnen coderen.

Het langere antwoord is dat het ervan afhangt. Als je je wilt verdiepen in de wereld van SEO, zal de vaardigheid om te coderen elke website of inhoud die je maakt een extra voordeel geven.

Als je kunt coderen, kun je wijzigingen aanbrengen in de interne structuur van je site en deze aantrekkelijker maken voor het algoritme van Google. Daardoor kun je hoger scoren.

De mogelijkheid om te coderen komt het beste tot zijn recht als je wijzigingen gaat aanbrengen aan de achterkant van je website, namelijk technische SEO.

Geen paniek als je niet kunt coderen, want de meeste SEO-tactieken kunnen worden uitgevoerd zonder een grondige kennis van HTML, CSS of een andere codeertaal.

Hoe lang duurt het voordat SEO werkt?

Dit is een lastige vraag omdat Google niet openbaar maakt hoe het algoritme werkt.

Hoe lang het duurt om een goede positie in Google te krijgen, hangt af van je doelen, welke veranderingen je hebt doorgevoerd en wat je SEO-strategie is.

Met de juiste SEO-strategie zul je binnen 6 tot 12 maanden veranderingen zien, hoewel sommigen eerder veranderingen zullen zien.

De veranderingen die u zult zien, zijn weer afhankelijk van wat uw doelen zijn. Toch implementeren de meeste mensen een SEO-strategie omdat ze meer verkeer naar hun site, meer leads naar hun bedrijf en meer omzet willen - of een combinatie van alle drie.

De top drie resultaten die worden geretourneerd in een Google-zoekopdracht ontvangen ongeveer 75% van het verkeer, met de verwachting dat dit in de loop van de tijd zal toenemen.

SEO gaat over het implementeren van de juiste veranderingen en deze veranderingen ruim de tijd geven om resultaten te geven. Het aanbrengen van wijzigingen in uw inhoud is geen snelle oplossing; het moet deel uitmaken van een marketingstrategie voor de lange termijn.

Hoe begin je aan een SEO-strategie?

Om het organische verkeer te bereiken waar u naar op zoek bent, moet de inhoud die op uw blog wordt gepubliceerd relevant zijn voor iemand.

Zoals bij elke marketingstrategie begint het met plannen: wat zijn de resultaten die u hoopt te bereiken met SEO, wie probeert u te bereiken en hoe wilt u dat bereiken?

Dit maakt de weg vrij voor het succes van uw strategie.

U moet ook weten dat een SEO-strategie over het algemeen resultaten oplevert op de middellange tot lange termijn.

Verwacht niet het soort onmiddellijke rendement van advertenties en gesponsorde links. SEO behaalt echter meestal een duurzamer rendement op de lange termijn.

Laten we met dat in gedachten eens kijken naar de eerste stappen van SEO.

1. Doelstellingen definiëren

De eerste stap in het creëren van uw strategie is het definiëren van uw doelstellingen voor het optimaliseren van uw site, blog of e-commerce. Om dit te doen, moet je eerst weten wat SEO biedt.

 • Vergroot organisch verkeer
 • Meer leads genereren
 • Creëer meer verkoop
 • De kosten voor klantenwerving (CAC) verlagen
 • De markt informeren
 • Verhoog merk autoriteit

Probeer deze SEO-doelstellingen altijd af te stemmen op de macro-doelstellingen van je merk. Als je doel bijvoorbeeld is om de naamsbekendheid te vergroten, kan SEO hierbij helpen door de site van je bedrijf op de eerste posities in Google te plaatsen.

Door doelstellingen te bepalen, kunt u ook doelen en KPI's vaststellen.

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar meer autoriteit, kun je metrics gebruiken van Domain Authority en Page Authority. Bepaal de doelen die je hoopt te bereiken via deze KPI's en wanneer.

Op die manier kun je tijdens het uitvoeren van je strategie en daarna deze indicatoren controleren om te weten of je op de goede weg bent om je doel te bereiken.

2. Definieer je buyer persona

Een andere belangrijke planningsstap is het definiëren van je buyer persona.

Voor wie is je strategie immers bedoeld? Met wie communiceer je? Wie haal je naar je bedrijf?

Een buyer persona is de beschrijving van een semi-fictieve persoonlijkheid die een ideale klant voor je merk vertegenwoordigt, met echte vragen, pijnen en behoeften die je kunt helpen oplossen.

Ze moeten gebaseerd zijn op echte klantgegevens die zijn verkregen via enquêtes, vragenlijsten en interviews.

Bij het opstellen van je buyer persona's moet rekening worden gehouden met de verschillende eisen die een klant kan hebben tijdens de verschillende fasen van de funnel.

Dit kun je zien aan de zoekwoorden die worden gebruikt om te zoeken: algemener aan de bovenkant van de trechter en specifieker aan de onderkant.

Je zult al snel een beter idee hebben hoe je het beste uit zoekwoorden kunt halen.

3. Gebruik de beste SEO-tools

Om te beginnen met een SEO-strategie, moet je de basistools kennen.

Ze helpen om een diagnose te stellen van waar je begint, om je planning op te baseren, om de eerste optimalisaties uit te voeren en om te beginnen met het bijhouden van de impact van elke actie.

Voor het grootste deel hebben we het over twee onmisbare SEO-tools: Google Analytics en Google Search Console.

Google biedt beide gratis aan en ze zullen een grote rol spelen bij het meten van uw strategie. Laten we ze beter leren kennen!

Google Analytics

Google Analytics is een veelgebruikte tool voor gegevensanalyse die een breed scala aan hulpmiddelen biedt om de prestaties van digitale strategieën te evalueren.

Voor SEO kan het op verschillende manieren helpen:

 • Uw publiek beter begrijpen om uw buyer persona te bouwen.
 • Uw meest bezochte en best presterende pagina's identificeren.
 • Controleren van organische verkeerscijfers.
 • Bepalen welke kanalen het meeste verkeer genereren (e-mail, sociaal, organisch, enz.).
 • Betrokkenheid begrijpen (weigeringspercentage, pagina's per bezoek, sessielengte).
 • Controleer conversies die zijn gegenereerd door de SEO-strategie.
google analytics overview

Dit is slechts een voorbeeld van de analyse die beschikbaar is met Google Analytics, vanaf de planningsfasen tot de implementatie van SEO.

Maar u vindt veel meer gegevens in de tool om u te helpen met uw strategie. Neem controle over uw gegevens met onze Google Analytics-gids.

Google Zoek Console

Google Search Console is een hulpmiddel om de communicatie tussen de site en Google te vergemakkelijken en biedt waardevolle SEO-rapportage. Enkele van de bronnen zijn:

 • Ontdek of er problemen zijn met het indexeren van uw site.
 • Weet of uw site gehackt is of door Google is bestraft.
 • De gemiddelde positie van uw pagina's op SERP's controleren.
 • De organische doorklikratio van uw pagina's op SERP's vaststellen.
 • Bepalen welke zoekwoorden uw site op SERP's plaatsen.
 • Identificeer welke sites naar de uwe backlinken.
 • Vraag Google om twijfelachtige backlinks naar uw site af te wijzen.

Google Search Console is iets technischer en meer gericht op webmasters.

Maar de interface is gebruiksvriendelijk, dus iedereen kan het gebruiken om een diagnose te stellen en complexere vragen door te verwijzen naar gespecialiseerde professionals.

Deze tool kan ook inzichten genereren om uw inhoud te optimaliseren, naast het feit dat het de belangrijkste bron is om te identificeren welke zoekopdrachten verkeer naar uw pagina's brengen en de doorklikratio op uw belangrijkste zoekwoorden.

google search console dashboard

Hoe doe je zoekwoordenonderzoek?

Trefwoordonderzoek is gericht op het identificeren van de zoektermen die het grootste potentieel hebben voor uw strategie, op basis van zoekvolume, conversie en concurrentie.

Het is een van de belangrijkste planningstools voor SEO strategie en Content Marketing. Zo kunt u immers optimalisatiekansen identificeren en prioriteiten stellen voor het maken van content.

Zoeken op trefwoorden begint meestal met een lijst van termen die verband houden met uw sector, product en merk.

Je kunt ideeën opdoen via Google Analytics en Google Search Console, die we eerder hebben besproken, of via trefwoordhulpmiddelen, waarover we hieronder meer zullen leren.

Vervolgens moet deze lijst worden georganiseerd. Je kunt de meest gebruikte termen in elke fase van de verkooptrechter scheiden en de lijst sorteren op basis van het grootste potentieel voor je strategie.

Laten we zeggen dat je net een blog op je site hebt gelanceerd en het trefwoord hebt geïdentificeerd dat het meeste verkeer ernaartoe zal leiden.

Je kunt daarmee beginnen en een bericht maken dat is geoptimaliseerd voor dit trefwoord om meer bezoekers aan te trekken.

Vervolgens zult u beter begrijpen wat trefwoorden zijn en met welke termen u kunt werken.

Wat zijn trefwoorden?

Trefwoorden zijn de manier waarop gebruikers hun vragen uitdrukken. Ze activeren geïndexeerde pagina's in de zoekmachine.

Wanneer een gebruiker zoekt naar een specifieke term, zoekt Google naar de beste overeenkomsten binnen zijn pagina-index en geeft deze zoekresultaten weer.

De volgorde waarin ze worden weergegeven, is het resultaat van rankingfactoren, zoals hierboven beschreven.

Daarom zijn zoekwoorden essentieel in SEO-strategieën, omdat ze onthullen waar onze koper-persona naar zoekt.

Ze definiëren het doel achter het optimaliseren van een pagina, zodat Google deze correct indexeert op basis van de inhoud, deze presenteert aan de gebruikers die naar dat onderwerp zoeken en ervoor zorgt dat de inhoud relevant is.

Het is belangrijk om te weten dat Google kunstmatige intelligentie gebruikt om de intentie van een zoekopdracht, de manier waarop mensen communiceren en de variaties die voor een bepaalde term bestaan, te begrijpen.

Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een blogartikel wilt optimaliseren voor "handbagage", je je geen zorgen hoeft te maken over het gebruik van deze exacte zin in je tekst, laat staan dat je hem eindeloos kunt herhalen.

Je kunt synoniemen gebruiken, zoals "handbagage" of "handbagage", wat resulteert in een meer gevarieerde en boeiende tekst.

Dus zelfs als de gebruiker de term of een variatie ervan verkeerd intypt, zal Google de zoekintentie van de gebruiker begrijpen en hem of haar jouw pagina tonen.

U hoeft zich dus geen zorgen te maken over de exacte match van een trefwoord.

Soorten zoekopdrachten

Tijdens het aankoopproces kunnen mensen verschillende soorten zoekopdrachten gebruiken om hun vragen op te lossen.

Om uw SEO- en contentstrategieën te creëren, moet u de intentie achter elke zoekopdracht begrijpen om wat gebruikers zoeken af te stemmen op wat uw merk hen kan bieden.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste soorten zoekopdrachten.

Navigatie

Navigerende zoekopdrachten zijn zoekopdrachten waarbij een gebruiker al weet naar welke site hij op zoek is en zelden zijn uiteindelijke bestemming zal wijzigen.

Het is alsof ze Google gebruiken als een snelkoppeling, in plaats van een hele URL te onthouden of om suggesties te vinden die gerelateerd zijn aan die site.

Transactie

Transactionele zoekopdrachten zijn gerelateerd aan aankopen. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld een product willen kopen, het adres van een winkel willen vinden of prijzen willen vergelijken.

Dit type zoekopdracht is waardevol omdat het direct tot een verkoop kan leiden, omdat de gebruiker al in een verder gevorderd stadium van het proces is.

Informatief

Informatieve zoekopdrachten zijn zoekopdrachten waarbij gebruikers op zoek zijn naar informatie over een onderwerp, product of merk.

Op dit moment weten ze nog niet wat ze willen, omdat ze aan het begin van het aankoopproces staan.

Lokaal

Lokale zoekopdrachten hebben een geografische component, binnen een bepaalde regio.

Dit kunnen bijvoorbeeld gebruikers zijn die zoeken naar restaurants, bioscopen, winkels, hotels, scholen of kantoren, naast andere etablissementen met een fysieke locatie.

Andere typen zoekopdrachten

Er zijn extra soorten zoekopdrachten die een gebruiker kan uitvoeren, zoals:

 • Nieuws
 • Institutioneel
 • Muziek
 • Academisch
 • Punctuele informatie (weer, datum, enz.)
 • Afbeeldingen
 • Video's

Merk op dat Google voor elk type zoekopdracht voortdurend op zoek is naar specifiekere resultaten.

Voor zoekopdrachten naar producten (transactioneel) ontvangt u aanbiedingen van Google Shopping. Bij het zoeken naar een bepaald liedje bevatten de resultaten de songtekst en een videoclip op YouTube.

Het doel is om de zoekervaring te verbeteren met meer beweeglijke en precieze resultaten voor gebruikers.

Typen zoekwoorden

Naast de zoektypen moeten we ook rekening houden met de typen zoekwoorden die worden gebruikt om resultaten op het web te vinden.

Er zijn twee soorten zoekwoorden: head tail (short tail) en long tail.

Ze verwijzen naar de twee uitersten die je kunt zien in de afbeelding hieronder en komen overeen met verschillende stadia van het proces.

Hoe verder naar rechts het zoekwoord ligt, hoe specifieker het is voor een gebruiker die dichter bij de aankoopbeslissing staat.

Voor een SEO-strategie is het belangrijk om met beide typen zoekwoorden te werken om potentiële klanten in alle fasen van het proces te bereiken.

long-tail en head-tail trefwoord We zullen nu elk type bekijken.

Head tail / short tail

Head tail zoekwoorden zijn breed, generiek en worden over het algemeen gebruikt aan het begin van het aankoopproces.

Op dit moment weet de consument nog niet wat hij nodig heeft en begint dus met dit type zoekopdracht, voordat hij specifieker wordt.

Over het algemeen hebben head-tail termen een hoog volume, wat resulteert in veel verkeer, maar ze trekken ook een zeer breed publiek aan met weinig conversiemogelijkheden.

Ze hebben ook de neiging om veel concurrentie te ondervinden voor de topposities in de zoekresultaten, wat een hoge positie moeilijker maakt.

Voorbeelden in dit geval zijn:

 • Marketing
 • Persoonlijke marketing
 • Digitale marketing
 • Zakelijke marketing
 • Traditionele marketing

Long-tail

Long-tail zoekwoorden zijn specifieker en worden meestal aan het einde van het proces gebruikt.

De klant heeft al onderzocht wat hij nodig heeft om aan zijn behoeften te voldoen, is bekend met de aangeboden oplossingen, maar zoekt nog steeds informatie voordat hij de uiteindelijke beslissing neemt.

In tegenstelling tot de head-tail genereren long-tail zoekwoorden meestal niet zoveel verkeer omdat er minder naar gezocht wordt.

Aan de andere kant hebben ze de neiging om bezoekers aan te trekken die verder in het aankoopproces staan, evenals meer conversies.

Als gevolg van minder concurrentie is een hogere positie bovendien gemakkelijker te bereiken.

Als een gebruiker bijvoorbeeld geïnteresseerd is in digitale marketing, kan hij of zij nu zoeken naar meer specifieke termen over dit onderwerp. De specificiteit van de termen hangt bijvoorbeeld af van de behoefte die de persoon moet oplossen:

 • Digital Marketing consultancy prijzen
 • Waar kun je een cursus Digitale Marketing volgen?
 • Het gemiddelde salaris voor Digital Marketing professionals

Zoekwoorden tools en programma's

Bent u op zoek naar hulp om termen te vinden en de beste kansen te identificeren? Dit is waar zoekwoorden programma's om de hoek komen kijken.

Ze zijn essentieel voor het plannen van een SEO-strategie, omdat ze helpen ideeën voor zoekwoorden te vinden, het potentieel en de concurrentiepositie van elk zoekwoord te begrijpen en ze te ordenen op basis van hun optimalisatieprioriteit.

Er zijn verschillende tools hiervoor, zowel betaalde als gratis.

Gratis tools helpen om specifieke zoekacties uit te voeren, waaronder:

De Google Ads zoekwoordenplanner wordt weergegeven in de afbeelding hieronder:

Google Ads zoekwoordenplanner

Betaalde tools zijn compleet, met krachtige zoekfuncties voor trefwoorden.

Ze stellen termen voor op basis van volume, klikken, moeilijkheid om te rangschikken en andere gegevens. De belangrijkste platforms zijn:

semrush zoekwoord tool

Sommige bronnen zijn gratis toegankelijk, maar met een betaald abonnement kun je het platform ten volle benutten.

Wat is on-page SEO?

In dit gedeelte verkennen we de belangrijkste optimalisatiefactoren voor een on-page SEO-strategie.

Het is goed om te onthouden dat "on-page" verwijst naar de factoren die een beheerder kan optimaliseren op zijn eigen pagina's om de ervaring van een bezoeker te verbeteren en het voor Google gemakkelijker te maken om de site te lezen.

Deze optimalisaties moeten worden geïntegreerd in een algemene Content Marketing-strategie, omdat ze grotendeels gebruikmaken van wat er op de blog wordt gepubliceerd.

Krijg een idee van de belangrijkste on-page SEO-factoren.

On-Page SEO

Gebruikersintentie

SEO gaat niet over wat mensen zoeken, maar wat ze willen vinden.

Om dit te doen, moet on-page optimalisatie zich richten op de zoekintentie van de gebruiker, die per zoekopdracht verschilt, zodat uw pagina's en inhoud overeenkomen met wat ze hopen te vinden.

Dit is waar Google's focus om gebruikers te geven wat ze zoeken om de hoek komt kijken. Natuurlijke taalverwerking en het analyseren van de locatie van gebruikers zijn bijvoorbeeld elementen die helpen bij het bepalen van hun intentie.

De uitdaging voor een on-page SEO en Content Market strategie is dus om de zoekintentie te begrijpen zoals Google dat doet, om gebruikers te bieden wat ze zoeken.

En de beste manier om de intentie van een gebruiker te begrijpen is door Google zelf te gebruiken!

Laten we eens wat voorbeelden bekijken.

Na het zoeken op trefwoorden moet u Google gebruiken om de hoogst genoteerde resultaten te analyseren. Dit zijn immers de pagina's die Google beschouwt als het beste antwoord op de intentie van de gebruiker.

Laten we eens kijken naar de resultatenpagina als we zoeken naar "SEO":

seo serp

Merk op dat de topresultaten educatief zijn, met een focus op het leren wat SEO is en hoe het te gebruiken. Om hoger te ranken, moet je inhoud van deze strekking hebben.

Maar wat als ik een "Batman-kostuum" wil vinden? Wat probeer ik dan te vinden?

Batman-kostuum serp

Foto's, precies! Producten en afbeeldingen. Kun je je voorstellen dat iemand een kostuum huurt of koopt zonder het eerst te zien?

Om bovenaan dit resultaat te komen, moet je dus afbeeldingen gebruiken.

Gebruik altijd de eerste resultaten voor een bepaald zoekwoord om te bepalen hoe je het onderwerp moet benaderen en wat je er nog meer aan kunt toevoegen.

Wees ze voor met inhoud die nog beter geoptimaliseerd en completer is!

Lengte van de content

De lengte van content heeft over het algemeen invloed op de ranking, maar het is geen directe rankingfactor in het algoritme.

Langere stukken zijn meestal volledig, bevatten meer details en gaan dieper in op het onderwerp. Daardoor beantwoorden ze beter de vragen van gebruikers.

Maar dit is niet noodzakelijk een regel. Voor een bepaald onderwerp of kopersprofiel zal de ideale lengte anders zijn.

Hier bij Rock plaatsen we bijvoorbeeld superdiepe inhoud, zoals dit artikel.

Het is een brede zoekterm, die veel concurrentie ondervindt en veel zoekopdrachten krijgt, wat vraagt om extreem diepgaande inhoud.

Aan de andere kant is een blogbericht over geblokkeerde acties op Instagram veel specifieker, met minder hits en concurrenten, dus kan het korter en directer.

De beste lengte is dus de lengte die de vraag van de gebruiker het beste beantwoordt.

Volume van berichten

Hoe meer inhoud je publiceert, hoe groter de kans dat je hoog scoort.

Je kunt je echter niet alleen richten op het aantal berichten, oké?

Zorg voor een balans tussen kwaliteit en frequentie.

Het heeft geen zin om honderden stukken te publiceren die niet relevant zijn en geen vragen van gebruikers oplossen - in feite werkt het averechts.

Het is zelfs contraproductief. Het heeft ook geen zin om bij de lancering van je blog een groot aantal berichten te plaatsen en deze vervolgens niet bij te houden.

Het creëren van content moet een continu proces zijn om een trouw publiek aan te trekken en Google te laten zien dat wat je te bieden hebt vers en relevant is.

Net als het volume van de berichten, is er ook geen ideale frequentie. Je moet bepalen wat je onderwerp en koperpersona vereisen en evalueren of je bedrijf in staat is om deze inhoud te produceren.

Het belangrijkste om te onthouden is dat kwantiteit en kwaliteit hand in hand gaan.

Schrijven voor SEO

Hoe moet u het schrijven van uw inhoud aanpakken?

Kwaliteit is prioriteit nummer één. De inhoud moet nauwkeurig, duidelijk, actueel, relevant en betrouwbaar zijn en natuurlijk gericht zijn op de intentie van de gebruiker.

Dit zorgt voor betrokkenheid en vergroot de kans op het ontvangen van backlinks - belangrijke factoren in de rankingberekening.

Dus ook al begrijpt en waardeert Google in toenemende mate natuurlijk schrijven, er zijn enkele strategieën om je inhoud te optimaliseren om hogere posities te bereiken en tegelijkertijd de ervaring van de lezer te verbeteren.

Om dit te bereiken is het cruciaal om aandacht te besteden aan de scanbaarheid en semantiek van een artikel.

Scanbaarheid

Scanbaarheid is de manier waarop een tekst een dynamische leeservaring biedt door gebruik te maken van hulpmiddelen zoals ondertitels, lijsten, vetgedrukte tekst en afbeeldingen.

Scanbaarheid van tekst

Heb je ooit een artikel geopend, werd je geconfronteerd met een blok tekst, had je helemaal geen zin meer om die inhoud te lezen en heb je de pagina gewoon gesloten?

Dit maakt scanbaarheid zo belangrijk.

Het verbetert de leeservaring, betrekt de gebruiker en geeft zelfs informatie door aan Google.

Door bijvoorbeeld ondertitels te maken, kunnen zowel lezers als bots de structuur van het stuk begrijpen.

Gebruik van trefwoorden en semantiek

Het gebruik van trefwoorden in je gehele tekst is belangrijk voor Google om de pagina met de gewenste termen correct te indexeren.

Houd in gedachten dat dit niet betekent dat je de hele tijd één woord herhaalt, oké?

Google begrijpt hoe mensen taal gebruiken en is niet op zoek naar exacte trefwoordovereenkomsten.

Dit maakt semantiek zo belangrijk voor SEO.

Maak optimaal gebruik van het semantische veld van een term, de variaties, synoniemen en de relatie met andere woorden. Door dit te doen, wordt het makkelijker om te lezen en helpt het Google om het onderwerp van je pagina te begrijpen.

Laten we twee stukken vergelijken die als doel hebben om de eerste resultaten voor "Digital Marketing" te bereiken:

voorbeeld van zoekwoordvariatie

De inhoud aan de rechterkant heeft een betere kans op een hoge ranking, omdat deze onmisbare onderwerpen behandelt die direct gerelateerd zijn aan het produceren van een gids voor digitale marketing.

Hier is nog een voorbeeld gericht op "SEO":

voorbeeld van trefwoordvariatie

Ook hier is het stuk aan de rechterkant beter geoptimaliseerd, met verschillende natuurlijke variaties van de term, waardoor de leeservaring voor gebruikers en bots verbetert en de kans op een hogere positie toeneemt.

Verder is het belangrijk om deze termen daar te plaatsen waar Google ze het meest waardeert.

De titel, heading-tags, URL en de eerste alinea zijn voorbeelden van waar bots zich het eerst op richten.

Zorg er dus voor dat je zoekwoorden op deze locaties plaatst.

Title tag

De titel van de pagina die je ziet op de SERP, in browsertabbladen en wanneer je links deelt op sociale netwerken is de Title Tag.

Title tags zijn fundamenteel voor Googlebot om het hoofdthema van de pagina te begrijpen, en ook voor gebruikers.

De titel is immers het eerste contact dat een lezer heeft met de tekst en kan beïnvloeden of hij doorklikt om de tekst te lezen of niet. Met deze directe invloed op uw doorklikratio is deze tag een van de belangrijkste on-page factoren.

Daarom moet deze tag, als onderdeel van je SEO-strategie, je zoekwoord bevatten, maar ook je gebruiker stimuleren om naar je pagina te gaan.

Meta beschrijving

Meta-beschrijvingen zijn de beschrijving van een pagina die wordt weergegeven in de resultaten van zoekmachines, een fragment van de pagina met de titel en URL.

Ze dienen ook als een manier om gebruikers aan te moedigen de pagina te openen, dus ze moeten overtuigend en beschrijvend zijn over wat er wordt aangeboden.

Merk op dat metabeschrijvingen geen directe rankingfactor zijn, wat betekent dat Google ze niet meeneemt in zijn algoritme.

Maar het is nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat je zoekwoord erin voorkomt, omdat het vetgedrukt wordt weergegeven als het overeenkomt met wat de gebruiker heeft gezocht.

Metabeschrijvingen trekken meer klikken aan en beïnvloeden zo indirect je resultaten.

Heading tags

Heading tags zijn opmaakcodes die titels en ondertitels in de tekst identificeren.

De H1-tag identificeert de titel op de pagina, maar verschilt van de Title Tag.

Als het doel van de Title Tag is om gebruikers door te laten klikken, dan is H1 bedoeld om gebruikers de tekst te laten lezen. Het heeft ook niet de karakterlimiet van een Title Tag.

Er is een gestructureerde volgorde in heading tags, met H2, H3, enzovoort.

Deze heading-tags identificeren ondertitels en laten de structuur van je tekst zien, wat zowel nuttig is voor Google als voor je gebruiker.

Het gebruik hiervan verhoogt de scanbaarheid.

Het is belangrijk om trefwoorden en semantisch gerelateerde termen in deze tags te gebruiken, omdat Google ondertitels analyseert voor zijn indexering en ranking.

URL's voor SEO

URL's zijn ook doelen voor Googlebot.

URL's van pagina's worden gecrawld om een idee te krijgen van hun centrale focus, omdat ze over het algemeen termen gebruiken die de inhoud samenvatten.

Ze moeten duidelijk zijn voor gebruikers en lezers. Bekijk deze tabel die we hebben gemaakt met een aantal van de meest voorkomende URL-fouten:

meest voorkomende URL-fouten

Een beschrijvende URL is veel gemakkelijker te begrijpen - niet alleen voor bots, maar ook voor gebruikers.

 • Vermijd nietszeggende URL's: URL's die bestaan uit willekeurige tekens of wartaal helpen niet met SEO. Een SEO-vriendelijke URL bevat zoekwoorden en weerspiegelt de paginatitel.
 • Vermijd getallen in URL's: Getallen kunnen gemakkelijk veranderen tijdens het verversen van content, wat betekent dat de URL's ook moeten veranderen. Dit kan leiden tot gebroken links, omleidingsproblemen, enz.
 • Vermijd grote URL's: Kortere URL's zijn eenvoudiger en toegankelijker, zowel voor menselijke lezers als voor de crawl-bots van Google.
 • Vermijd ongeldige tekens: Het opnemen van ongeldige tekens (zoals hoofdletters, symbolen of spaties) in uw URL kan uw hele URL ongeldig maken.
 • Wees voorzichtig met subdirectories: Te veel subdirectories kunnen uw URL's te ingewikkeld maken en mogelijk sitebrede problemen veroorzaken.

Hier zijn enkele goede voorbeelden:

 • Gemakkelijk te interpreteren
 • Kort en vriendelijk
 • Bevat het trefwoord
 • Overeenkomen met de titel
 • Vermijd artikelen, koppelwerkwoorden en andere aanvullingen

Enkele voorbeelden van goede URL's:

 • "sitenaam/blog/digital-marketing/"
 • "sitenaam/verhalen vertellen/"
 • "sitenaam/cursussen"

Afbeeldingen voor SEO

Google begrijpt de inhoud van een afbeelding nog steeds niet helemaal en heeft uw hulp nodig om te begrijpen wat de afbeelding voorstelt. Wat kun je doen?

Gebruik afbeeldingoptimalisatie voor SEO.

Met deze strategie kun je tekstuele gegevens over de afbeeldingen verstrekken. Dit kan alternatieve tekst (alt-tag), bestandsnamen, afbeeldingsbijschriften, URL's van afbeeldingen en context (de tekst rond de afbeelding) omvatten.

Het belangrijkste onderdeel hier is de alt-tekst, die fundamenteel is voor de ervaring van mensen met een visuele beperking, omdat een schermlezer de alternatieve tekst leest om de afbeelding aan de gebruiker te beschrijven.

De alt-tekst moet altijd een beschrijving van de afbeelding zijn en het trefwoord bevatten.

Neem dit voorbeeld:

alt-tekst van een afbeelding

Door deze elementen kan Google begrijpen wat er in de afbeelding staat, deze correct indexeren in Google Image Search en wordt het een andere bron van verkeer.

Andere aspecten van beeldoptimalisatie voor SEO zijn de grootte en indeling van afbeeldingsbestanden, zodat ze snel kunnen worden geladen en geïndexeerd.

Interne links

Het netwerk van interne links op je site speelt ook een rol bij on-page SEO.

De primaire functie van links tussen interne pagina's is om de navigatie te begeleiden en de gebruiker (en zoekmachines) naar andere relevante inhoud te leiden.

Maar ze hebben ook een technische SEO-functie. Het netwerk van interne links helpt Google om uw inhoud te vinden en uw site beter te begrijpen, omdat het de hiërarchie tussen pagina's laat zien.

Hoe dichter bijvoorbeeld bij de homepage en hoe meer interne links, hoe belangrijker de pagina.

Deze linkbuildingstrategie versterkt de autoriteit van het blog via de links en dit is hoe een onderwerpclusterstrategie werkt.

Rich Snippets

Rich Snippets zijn inhoudsfragmenten van de pagina die extra informatie geven op de SERP. Deze kunnen sitelinks, beoordelingen, het aantal opmerkingen, productprijzen en meer bevatten.

Dit is bijvoorbeeld de informatie die rich snippets geven bij het zoeken naar "red velvet cupcake recipe":

rich snippet voor red velvet cupcake recept

In dit geval geven rich snippets ons een afbeelding van het recept, een recensie, commentaar en zelfs hoe lang het duurt om het te maken.

Anders dan de gebruikelijke resultaten, toch?

Rich snippets bieden bots en gebruikers extra informatie over je pagina's en markeren je link op SERP's, wat je click-through-rate (CTR) doorgaans verhoogt.

Om rich snippets weer te geven, moeten ze worden gemaakt met gestructureerde gegevens, omdat georganiseerde inhoud gemakkelijker te lezen is voor de Googlebot.

Dit kan worden gedaan door programmeurs of zelfs met behulp van plugins, handig voor WordPress-sites.

Twee sites kunnen je helpen bij het implementeren van rich snippets.

De eerste is Google, die een lijst met rich snippets aanbiedt waar je kunt aangeven welk type je wilt gebruiken, en ze laten je de code zien die je moet gebruiken.

google uitleg om snippet te bekijken

Ga naar Google Developers.

De andere site die vergelijkbare functionaliteit biedt is Schema.org. Hier is een voorbeeld met een receptfragment:

schema.org

Featured Snippets

Is het je opgevallen hoe Google voor sommige zoekopdrachten kant-en-klare antwoorden geeft op de SERP?

Featured Snippets

Deze staan bekend als featured snippets en zijn uittreksels van pagina's die directe resultaten geven in paragrafen, lijsten of tabellen.

Dit is geweldig voor de zoekervaring van de gebruiker! Ze krijgen immers nog sneller het antwoord dat ze zoeken.

Maar als minder bezoekers je pagina's bereiken, wat is dan de impact op je verkeer en resultaten?

Blijf kalm. Aanbevolen fragmenten zijn een geweldige kans om uw autoriteit over een specifiek onderwerp te vergroten en kunnen leiden tot meer verkeer vanuit de SERP, omdat de fragmenten een link bevatten naar waar ze vandaan komen.

On-page SEO-strategieën moeten concurrerend zijn om dit "nulresultaat" op Google te bereiken.

EEAT

Dit acroniem is de focus geworden van SEO-experts. EEAT staat voor Ervaring, deskundigheid, autoriteit en betrouwbaarheid (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness).

Google heeft deze termen geadopteerd om zijn beoordeling van de kwaliteit van zoekresultaten te oriënteren.

Ze werden geïntroduceerd in de documentatie die de beoordelaars begeleidt die handmatig de relevantie van zoekmachineresultaten analyseren.

Ze laten zien wat Google belangrijk vindt bij het beoordelen van de kwaliteit van inhoud.

 • De ervaring van de auteur.
 • De expertise van de auteur.
 • De autoriteit van de auteur, de inhoud en de site.
 • De betrouwbaarheid van de auteur, de inhoud en de site.

Als gevolg hiervan kunt u deze richtlijnen volgen in uw content- en SEO-strategie om op één lijn te komen met de denkwijze van Google.

Wat is off-page SEO?

Nu is het tijd om de factoren buiten uw pagina's te onderzoeken met off-page SEO. Welke stappen kunt u nemen om meer autoriteit in de markt te hebben en Google te laten zien dat u een referentie bent?

Hierbij moet je bedenken dat je, in tegenstelling tot on-page SEO, bij off-page SEO niet de volledige controle hebt over de optimalisatie.

De keuze om backlinks naar uw site op te nemen, te vermelden of direct naar uw merk te zoeken, hangt af van anderen.

Wat u wel kunt doen, is de kans vergroten dat dit gebeurt. U kunt gebruik maken van linkbuilding, gastposten, redirects voor gebroken links en andere strategieën om uw backlinkprofiel te versterken en meer autoriteit voor uw pagina te creëren.

Laten we nu wat meer leren over elk van deze strategieën.

Off-Page SEO

Linkbuilding

Links zijn de bouwstenen van het internet. Ze verbinden de ene pagina met de andere en stellen gebruikers in staat om te navigeren en inhoud te ontdekken.

Net als gebruikers reizen ook bots door dit onderling verbonden netwerk om nieuwe inhoud te indexeren en te begrijpen welke pagina's het belangrijkst zijn, omdat de ene pagina link juice en autoriteit doorgeeft aan de andere.

Hier zien we waarom linkbuilding zo belangrijk is voor off-page SEO.

Linkbuilding is het opbouwen van een netwerk van links die naar uw pagina's verwijzen (bekend als backlinks) en uw autoriteit op het web versterken.

Het algoritme van Google begrijpt dat hoe meer backlinks van hoge kwaliteit uw pagina ontvangt, hoe groter de relevantie voor de markt.

Maar vergeet niet dat kwantiteit en kwaliteit hand in hand gaan. Het heeft geen zin om honderden backlinks te ontvangen als ze allemaal van één domein of onbetrouwbare site komen of uit hun context zijn geplaatst.

Om een linkbuildingstrategie te laten werken, is het bereiken van backlinks van hoge kwaliteit een must.

STOP MET HET VERLIEZEN VAN KLANTEN AAN JE CONCURRENTIE

Backlinks van hoge kwaliteit

Zoals we hebben gezien, treedt Google op om acties die overeenkomen met Black Hat te voorkomen.

Linkbuilding werd vroeger op grote schaal gebruikt om kunstmatige autoriteit te genereren, met schema's van linkfarms tot de "superoptimalisatie" van ankerteksten.

Backlinks van hoge kwaliteit staan haaks op deze tactieken en tonen aan dat de links die je hebt ontvangen op waarde zijn geschat en relevant zijn voor betrouwbare referenties in je sector.

Backlinks van hoge kwaliteit:

 • Zijn afkomstig van sites met domein- en pagina-autoriteit.
 • Zijn afkomstig van sites die Google vertrouwt.
 • Komen van verschillende domeinen.
 • Zijn natuurlijk in de context van de pagina.
 • Gebruiken anchor-tekst op de juiste manier.
 • op een prominente plaats op de pagina staan (bijvoorbeeld aan het begin van het stuk)
 • afkomstig zijn van sites die verband houden met uw sector.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken waar je naar moet kijken bij backlinks wanneer je een linkbuildingstrategie plant.

Nofollow-links

Een ander belangrijk punt over backlinks: het verschil tussen dofollow en nofollow links.

Standaard zijn alle links "dofollow". Dit attribuut vertelt bots dat ze de link moeten crawlen en de autoriteit van de ene pagina naar de volgende moeten delen.

Het "nofollow"-attribuut voorkomt daarentegen dat de bot de link volgt en autoriteit doorgeeft aan de gekoppelde pagina.

Dit kan bijvoorbeeld handig zijn in commentaarsecties of voor links die worden gedeeld op sociale netwerken, die vaak worden gebruikt voor spam om kunstmatige autoriteit op te bouwen.

Maar dit betekent niet dat nofollow links geen rol spelen in off-page SEO.

Ook al verspreiden ze niet direct autoriteit naar andere pagina's, ze genereren wel verkeer en ontwikkelen naamsbekendheid.

Technieken voor linkbuilding

Laten we eens kijken welke linkbuildingtechnieken je kunt gebruiken om je autoriteit te versterken.

Hier zijn een paar belangrijke!

Link bait

Link bait is de meest natuurlijke en efficiënte strategie.

Het houdt in dat je inhoud van hoge kwaliteit creëert die op organische wijze backlinks krijgt zonder dat je prospectie of partnerschappen nodig hebt.

Om dit te bereiken, moet je investeren in het creëren van rijke inhoud, gegevens van exclusief onderzoek delen en tools en bronnen bieden, evenals andere vormen van inhoud die de moeite waard zijn om te linken of te delen.

Gastbijdragen / Guest posts

Gastbijdragen zijn berichten die je als gastauteur publiceert op blogs van partners.

Het gebeurt meestal in de vorm van een ruil: u maakt inhoud voor het publiek van de andere blog in ruil voor een of meer links naar uw site.

Als de gebruikte links "dofollow" zijn, kan dit nieuwe bezoekers aantrekken en leiden tot meer autoriteit.

Maar het is belangrijk om deze strategie met mate toe te passen. Als Google ziet dat u in korte tijd een groot aantal backlinks ontvangt, kan het dit opvatten als een black-hat techniek en uw pagina's bestraffen.

Merkvermeldingen

Merkvermeldingen, zelfs zonder een link naar je site, zijn ook waardevol voor SEO. Google analyseert deze om te herkennen of je merk echt bestaat en hoe bekend het is.

U kunt ook zoeken naar niet-gelinkte vermeldingen en kansen identificeren om backlinks van hoge kwaliteit te ontvangen.

Neem gewoon contact op met de beheerder en stel beleefd voor om een link op te nemen.

Gebroken links

Wat gebeurt er als de URL-structuur van een site verandert of inhoud wordt verwijderd? Dit kan resulteren in gebroken links op de hele site.

Als u ooit op een link hebt geklikt en op een 404 Error-pagina terecht bent gekomen, hebt u met eigen ogen gezien hoe gebroken links kunnen leiden tot gemiste kansen en minder autoriteit kunnen communiceren.

Maar als je links tegenkomt op sites met inhoud die gerelateerd is aan je eigen site, is dit een kans om aan te raden deze gebroken links te vervangen door links naar jouw inhoud.

Tools voor linkbuilding

Er zijn verschillende linkbuildingtools beschikbaar, zowel gratis als betaald, of met een focus op specifieke acties of specialisaties.

Tools zoals Majestic, Ahrefs, Moz Link Explorer en SEMrush bieden een complete analyse van het backlinkprofiel van een pagina, van het aantal verbindingen tot de kwaliteit van de ankertekst.

Sommige bieden eigen indicatoren om te helpen bij deze analyse, zoals Majestic's Trust Flow en Citation Flow of Domain Authority en Page Authority van Moz.

Deze tools zijn betaalde opties, maar sommige hulpmiddelen zijn gratis.

Verder kun je met meer specifieke tools werken om je te richten op het bepalen van resultaten.

Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van Google Search Console om Google te vragen backlinks van onbetrouwbare sites te weigeren of Google Alert om je te waarschuwen wanneer je merk wordt genoemd om backlinkkansen te identificeren.

Hoe werkt technische SEO?

SEO is een enorm universum dat meer technische aspecten omvat die te maken hebben met de structuur van uw site. Laten we eens kijken naar deze factoren en hoe we ze kunnen optimaliseren!

Technische SEO is een belangrijk onderdeel van on-page SEO. Het omvat alle optimalisaties die u kunt maken aan de interne structuur van een site - de code en onderliggende architectuur - in een poging om het sneller en gemakkelijker te begrijpen, crawlen en indexeren te maken.

In de volgende onderwerpen geven we de belangrijkste elementen die technische SEO kan optimaliseren.

Technische SEO

Sitemap

Een sitemap is een document met de relatie tussen alle pagina's op een site en informatie over deze pagina's, zoals wanneer ze voor het laatst zijn bijgewerkt of hoe vaak wijzigingen worden aangebracht.

De functie binnen SEO is om deze informatie aan zoekmachines te geven zodat ze de URL's makkelijker kunnen vinden en indexeren.

Hoewel zoekmachines deze informatie al krijgen via hun bots, vereenvoudigen sitemaps het proces en zorgen ze ervoor dat alle pagina's worden geïndexeerd.

sitemap

Je kunt handmatig of via tools en plugins een sitemap maken en deze vervolgens indienen via Google Search Console.

Robots.txt

Robots.txt is een extra document in de hoofdmap van uw site dat Google laat weten welke pagina's op uw site moeten worden genegeerd en niet in zoekresultaten moeten worden weergegeven.

U kunt robots.txt gebruiken om te voorkomen dat bots toegang krijgen tot gevoelige gegevens, zoals de inlogpagina van uw beheerder ("/wp-admin/" op WordPress-sites, bijvoorbeeld) of scripts en stylesheets die niet belangrijk zijn.

Het is belangrijk om robots.txt te onthouden als je pagina's niet verschijnen in de resultaten van zoekmachines, omdat ze per ongeluk aan de lijst kunnen zijn toegevoegd.

UX (gebruikerservaring)

User Experience en SEO zijn twee benaderingen die elkaar ondersteunen. We hebben hier gezien dat de prioriteit voor zoekmachines ligt bij het bieden van de beste zoek- en navigatie-ervaring aan gebruikers die op zoek zijn naar iets.

En dit geldt ook voor de ervaring op uw site.

Maar wat houdt gebruikerservaring in? Het gaat over hoe sites worden ontwikkeld om zich te richten op de acties en reacties van gebruikers om aan hun behoeften te voldoen.

Volgens Peter Morville, voorzitter van Semantic Studios, zijn er zeven essentiële kenmerken van goede UX.

 • Nuttig
 • Bruikbaar
 • Wenselijk
 • Vindbaar
 • Toegankelijk
 • Waardevol
 • Geloofwaardig

Pagina snelheid

Hoe lang het duurt voordat een pagina is geladen, is een van de belangrijkste classificatiefactoren.

Google heeft zelf openlijk besproken dat snelheid een belangrijke rankingfactor is - voor desktop zoeken in 2010, en mobiel zoeken in 2018.

Het moet gezegd worden dat snelheid alleen je niet naar de top van de resultaten brengt, maar je komt er ook niet zonder.

Een snelle paginasnelheid zal je niet boven de concurrentie uit tillen, maar een trage zal je ranking verlagen.

Voor Google hangt de kwaliteit van de zoekervaring van een gebruiker af van de snelheid van de informatie, omdat mensen eraan gewend zijn geraakt dat ze niet hoeven te wachten op wat ze willen vinden.

Dit heeft ertoe geleid dat Google een gratis testtool heeft aangeboden: PageSpeed Insights.

Het biedt een snelheidsdiagnoserapport met tips over hoe de laadtijd kan worden verbeterd door optimalisaties van afbeeldingen en code.

google pagespeed insight

Index voor mobiel zoeken

Omdat mobiele telefoons gebruikelijker zijn dan computers, heeft mobiel zoeken het zoeken op de desktop ingehaald.

Met meer verkeer vanaf mobiele apparaten begon Google voorrang te geven aan resultaten van sites die een sterke mobiele ervaring bieden.

In 2015 kondigde Google aan dat mobielvriendelijk een rankingfactor was geworden voor zoekopdrachten op mobiele apparaten, waardoor veel sites een responsieve lay-out gingen gebruiken.

Een soortgelijk effect had de lancering van de Mobile-First Index in 2016, die mobiele versies van pagina's als eerste in aanmerking neemt bij het rangschikken.

Dus als je deze trends nog niet hebt overgenomen, is het belangrijk om je te richten op het verbeteren van de bruikbaarheid en de ervaring van je inhoud op mobiele apparaten van gebruikers.

Responsiviteit

Het implementeren van een responsief siteontwerp is een van de sterkste aanbevelingen om uw site mobielvriendelijk te maken.

Mobiele Responsiviteit

Deze techniek zorgt ervoor dat uw site één enkele versie heeft, die zich vervolgens kan aanpassen aan verschillende schermformaten.

Naast een responsieve lay-out zijn er nog twee andere technieken die u kunt overwegen.

 • Mobiele URL's, met een andere URL dan de desktopversie (bijvoorbeeld m.domein.com).
 • Dynamic Serving, waarbij de twee versies dezelfde URL hebben maar afwisselend CSS en HTML gebruiken afhankelijk van het apparaat.

Om beter te begrijpen hoe uw site presteert op mobiel, kunt u de compatibiliteitstest voor mobiele apparaten van Google raadplegen om aanbevelingen te krijgen voor optimalisaties die u kunt doorvoeren.

Met het toenemende gebruik van mobiele apparaten is het essentieel dat uw site mobielvriendelijk is. Een site die niet goed werkt op mobiele apparaten kan uw SEO-prestaties schaden.

SEO-audits

Een SEO-audit is een belangrijke stap die u moet nemen als onderdeel van uw technische SEO-strategie, vooral aan het begin van uw optimalisatieproject.

Het kan worden gebruikt om problemen te identificeren met betrekking tot paginasnelheid, bruikbaarheid (met name meer mobiel), crawling en andere fouten die de navigatie van gebruikers en de site ranking beïnvloeden.

Hier zijn een paar elementen die een audit kan diagnosticeren:

 • Gebroken links
 • Crawling fouten
 • Redirect-fouten
 • Dubbele inhoud
 • Geblokkeerde pagina's (robots.txt, no-index, nofollow)
 • Pagina's die langzaam laden

Screaming Frog is een van de beste tools om deze problemen op te lossen en biedt diepgaande rapporten over de hierboven genoemde onderwerpen.

Maar een audit kan ook andere tools omvatten, waaronder SEMrush en Google Search Console.

SEO-analyse en rapportage

SEO-analyse en Rapportage

SEO-analyse en rapportage zijn cruciaal om het succes van je SEO-inspanningen te meten en te verbeteren.

Google Analytics

Google Analytics is een krachtige tool voor het meten en analyseren van websiteverkeer. Het kan je waardevolle inzichten geven in het gedrag van je bezoekers, wat je kan helpen om je SEO-strategie te verbeteren.

Google Search Console

Google Search Console is een andere nuttige tool van Google die je inzicht geeft in hoe Google je website ziet en indexeert. Het kan je helpen om eventuele problemen met je website te identificeren en op te lossen die je SEO kunnen beïnvloeden.

SEO-audit tools

Er zijn veel SEO-audit tools beschikbaar die je kunnen helpen om je SEO-prestaties te analyseren en verbeterpunten te identificeren. Deze tools kunnen je inzicht geven in zaken als technische SEO-problemen, trefwoordrangschikkingen, backlinkprofielen en nog veel meer.

Prestatie tracking

Het bijhouden van je prestaties is een essentieel onderdeel van SEO. Door regelmatig je rangschikkingen, verkeer, conversies en andere belangrijke statistieken te controleren, kun je de effectiviteit van je SEO-inspanningen meten en indien nodig aanpassingen maken.

Wat is lokale SEO?

Een van de prioriteiten van Google in de afgelopen jaren is het begrijpen van de intentie achter lokale marketing.

Zoekmachines begrijpen dat zoekopdrachten op bepaalde locaties contextuele resultaten vereisen, die praktische en objectieve informatie bieden in tegenstelling tot de lijst met links die traditionele SERP's bieden.

Voor deze zoekopdrachten creëerde Google lokale zoekalgoritmen om voorrang te geven aan resultaten in de regio waar de gebruiker zich bevindt of die in de zoekopdracht zijn opgenomen.

Vergelijkbaar met featured snippets, biedt de zoekmachine informatie van Google Mijn Bedrijf direct in de zoekresultaten op zo'n manier dat gebruikers niet naar de site van het merk hoeven te gaan.

Op basis hiervan heeft optimalisatie voor bedrijven met een fysieke locatie - bekend als lokale SEO - een paar specifieke details die aandacht vereisen.

Wat betekent dit voor uw optimalisatiestrategie? Ontdek het hieronder!

Lokale zoekwoorden

Om lokale resultaten weer te geven, probeert Google de lokale zoekintentie van de gebruiker te begrijpen.

In het geval van zoekopdrachten naar "pizzeria's", "pizza bij mij in de buurt" of vergelijkbare termen, houdt Google rekening met de locatie van de gebruiker op het moment van de zoekopdracht en biedt bedrijven in de buurt aan.

Maar als de gebruiker zoekt naar "Boca Raton pizza", zal de SERP resultaten weergeven voor de regio in de zoekopdracht, ongeacht de locatie van de gebruiker.

Dit is bijvoorbeeld handig voor individuen die reizen plannen.

Dus zoekwoordonderzoek voor een lokale SEO-strategie moet deze variaties van zoekintentie overwegen, niet alleen die met uw stad.

Overweeg de volgende gevallen:

 • Termen die een sector identificeren: bijv. pizzeria, pizza, Napolitaanse pizzeria
 • Modificerende termen: bijv. beste pizza, goedkope pizza
 • Geografische modifiers: bijv. pizza in Hasselt, pizzeria in de stad, pizza bij mij in de buurt

Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf is de belangrijkste rankingfactor voor lokale SEO.

Bovenaan een lokale zoekserie toont Google het Local Pack, een vak met drie specifieke resultaten voor de gebruiker, gebaseerd op informatie van Google Mijn Bedrijf. En u moet ervoor vechten dat u daar wordt weergegeven!

lokaal zoeken naar pizzeria's

Om je content in het Local Pack te krijgen, moet je je bedrijf registreren bij Google Mijn Bedrijf. Deze tool biedt verschillende hulpmiddelen voor deelnemende lokale bedrijven.

U kunt uw bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer en openingstijden opgeven. Vervolgens kunt u beoordelingen ontvangen, gebruikers antwoorden, foto's uploaden, uw menu vermelden en andere specifieke details volgens uw bedrijfstype.

Maak gebruik van de mogelijkheden die worden geboden door het registreren en betrekken van uw gebruikers om uw kansen om te worden weergegeven in het Local Pack te verbeteren.

Google geeft de voorkeur aan bedrijven die de meeste informatie hebben verstrekt, met name bedrijven met een groot aantal sterke beoordelingen.

Rangschikkingsfactoren

Google gebruikt drie belangrijke rangschikkingsfactoren voor lokaal zoeken: relevantie, nabijheid en prominentie.

De zoekmachine toont deze criteria op haar pagina en geeft aanbevelingen voor de lokale ranking.

Een combinatie van deze factoren wordt geanalyseerd om de beste resultaten te krijgen. Als een bedrijf bijvoorbeeld verder weg is van de gebruiker, maar wel levert, kan het hoger scoren.

Laten we elk van deze factoren in detail bekijken.

Relevantie

Relevantie omvat de relatie tussen het zoekwoord en het aangeboden product of de aangeboden dienst.

Bij het zoeken naar pizza's wil de gebruiker geen Japanse restaurants zien, toch?

Daarom is het zo belangrijk om je Google Mijn Bedrijf-registratie te voltooien met alle mogelijke informatie, want zo kan Google deze verbanden leggen.

Als een gebruiker zoekt op "all-you-can-eat pizza", zal Google alleen locaties met die optie weergeven.

relevantie bij lokaal zoeken

Nabijheid

Nabijheid verwijst naar hoe ver een bedrijf verwijderd is van de locatie van de gebruiker of de locatie die in de zoekopdracht is opgenomen.

Google beschouwt de dichtstbijzijnde resultaten als beter.

nabijheid bij lokaal zoeken

Prominentie

Prominentie beoordeelt hoe populair het bedrijf is in een bepaalde regio, gebaseerd op online en offline factoren.

Als de online aanwezigheid van het bedrijf niet zo sterk is, maar het offline een bekend en vertrouwd merk is, kan het nog steeds een goede ranking behalen.

Maar er wordt ook sterk rekening gehouden met beoordelingen en positieve recensies van gebruikers van Google Mijn Bedrijf, plus de traditionele on-page en off-page SEO die door de site wordt gebruikt.

Hoe meer vertrouwen Google je bedrijf geeft op basis van deze elementen, hoe hoger je lokale positie.

Prominentie bij lokale zoekopdrachten

Internationale SEO

Dromen over hoe het zou zijn om met je bedrijf de wereld over te gaan is één ding, maar beheersen wat er nodig is om dat ook echt te doen is iets anders. Je begrip van de beste internationale SEO-praktijken zal een groot verschil maken in hoe succesvol je uiteindelijk bent, omdat ze verschillen van de standaard SEO-tactieken die je misschien hebt gebruikt.

Maar wat houdt SEO met internationaal bereik in en hoe kun je beginnen? Hier zijn wat tips om te overwegen.

Begrijp de basis

Wanneer een gebruiker van een zoekmachine een zoekopdracht uitvoert, past Google de resultaten aan op basis van verschillende criteria, waaronder taal en locatie. Als je internationale SEO in je aanpak integreert, geef je zoekmachines het signaal dat je site toegankelijk is voor gebruikers uit andere landen of die andere talen spreken.

Doe uw huiswerk

Maatschappelijke trends, smaken en verwachtingen kunnen per land drastisch verschillen, dus doe veel onderzoek. Dit omvat internationaal zoekwoordenonderzoek en onderzoek naar domeinstructuren.

Pas toe wat u weet

Voor de internationale lancering van je website is het van cruciaal belang om al je content te controleren en dubbel te checken om er zeker van te zijn dat het aan de hoogste normen voldoet. U moet onder andere de nauwkeurigheid van vertalingen en eventuele grafieken controleren.

Wereldwijd gaan met je SEO-inspanningen is een grote beslissing en het is onwaarschijnlijk dat je de hele klus in je eentje kunt klaren. Overweeg het uit te besteden aan een extern bureau of een team van freelancers samen te stellen die kunnen helpen.

Het belang van content in SEO

Er is absoluut niets mis met betaalde advertenties als het gaat om uw lopende SEO-campagne. Het moet echter worden beschouwd als een begeleidende strategie voor hands-on benaderingen die bedoeld zijn om de organische zoekzichtbaarheid te stimuleren, niet als vervanging.

Content is de hartslag van elke organische SEO-strategie, dus investeren in je lopende contentmarketingcampagne is een essentieel onderdeel van je uiteindelijke succes. Hier wordt nader ingegaan op waarom het zo belangrijk is.

Het maakt uw merk zichtbaar

Zoals u al weet, draait SEO allemaal om het helpen van uw site om hogere zoekresultaten te behalen, en met goede reden. Meer dan 28 procent van de Google-gebruikers klikt op het allereerste SERP-resultaat na het uitvoeren van een zoekopdracht. En nog eens 15 procent en 11 procent klikt op respectievelijk het tweede en derde resultaat.

Dus hoe hoger u uw landingspagina's in Google kunt laten scoren, hoe zichtbaarder u uiteindelijk zult zijn. En hoe zichtbaarder je wordt, hoe meer verkeer je zult krijgen en hoe hoger je rankings zullen blijven stijgen. Maar zonder inhoud van hoge kwaliteit in SEO is zichtbaarheid gewoon niet mogelijk.

Het verbetert de gebruikerservaring

De algehele gebruikerservaring is een andere kritieke factor die direct van invloed is op de SEO van je site en het vermogen van Google om je te zien als een belangrijke autoriteit op het gebied van het onderwerp van je keuze. Maar de huidige versie van Google is bijna net zo slim en intuïtief als uw menselijke bezoekers zijn, dus het is niet genoeg om hier en daar wat trefwoorden op uw site te zetten voordat u het voor gezien houdt.

Uw site moet bezoekers een prettige, positieve gebruikerservaring bieden en de manier waarop u met uw inhoud omgaat, is daar een belangrijk onderdeel van. Google houdt van wat uw bezoekers leuk vinden - nuttige, goed geschreven, leesbare inhoud die met succes verder gaat op zoekwoorden.

Het vergemakkelijkt organische backlinking

Er zijn veel erkende signalen die Google vertellen dat een site iets speciaals doet en het verdient om gezien te worden als een autoriteit, maar backlinks behoren tot de belangrijkste. En de beste manier om heel veel organische backlinks van hoge kwaliteit aan te moedigen, is door uw inhoud serieus te nemen en ervoor te zorgen dat deze de aandacht trekt.

Houd in gedachten dat een andere site of lezer teruglinkt naar de inhoud die hij niet alleen nuttig vond, maar ook met een gerust hart aanbeveelt aan zijn eigen lezerspubliek. Richt je dus op het maken van originele inhoud die je bezoekers op deze manier zullen zien.

Je kunt backlinking ook actief aanmoedigen door bezoekers, lezers en volgers op sociale media te vragen om je inhoud te delen als ze het leuk vinden. Je kunt proberen om actief contact op te nemen met branchegenoten om backlinkuitwisselingen voor te stellen in situaties waarin dat ook zinvol is.

Het is de meest effectieve manier om zoekwoorden te gebruiken

Er zijn veel manieren om trefwoorden in je sitestructuur op te nemen en effectieve SEO te ondersteunen. Trefwoorden zijn bijvoorbeeld een must voor uw URL's, metadata en titeltags. Maar de krachtigste manier om ze in je voordeel te gebruiken is ook de meest voor de hand liggende - door ze vakkundig te gebruiken in je eigenlijke site-inhoud.

Wanneer ze vakkundig en natuurlijk worden gebruikt in webcontent, kunnen zoekwoorden wonderen doen voor je SEO. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je met elk nieuw stuk precies die klanten bereikt die je wilt. En natuurlijk, hoe beter je bent in het bereiken van een doelgroep, hoe beter je overkomt bij Google.

Het houdt je doorklikratio hoog

Als het om Google gaat, is het bereiken van die hoge SERP-ranking niet iets wat je één keer doet en daarna vergeet. Als u deze posities wilt behouden (en uiteindelijk verbeteren), moet u ervoor zorgen dat Google-gebruikers daadwerkelijk doorklikken naar uw site wanneer deze aan hen wordt aangeboden.

Een hoge doorklikratio (CTR) vertelt Google dat uw links voldoen aan de verwachtingen van gebruikers. En als die gebruikers ook maar enige tijd op uw site blijven als u ze daar eenmaal hebt, ziet dat er nog beter uit. Dergelijke CTR's worden altijd bereikt via boeiende, verse, relevante inhoud die nauwkeurig de antwoorden geeft die uw bezoekers op uw site zoeken.

Dat gezegd hebbende, is het onmogelijk om het belang van inhoud van wereldklasse in SEO te onderschatten als het gaat om het maken van een enorm succes van je website. Zonder dat gebeurt het gewoon niet.

SEO-casestudies en succesverhalen

Hoe ziet SEO eruit als het goed werkt voor een bepaald bedrijf of merk? Bekijk de volgende casestudies en succesverhalen over optimalisatie voor een beetje inspiratie.

Vimeo

Videogigant Vimeo had aan het begin van hun SEO-reis een lange lijst met de beste SEO-praktijken om op te nemen in hun strategie, inclusief moeilijk op te schalen taken zoals het indienen van een sitemap en het toevoegen van gestructureerde gegevens. Maar in 2022 overtroffen ze hun doelen en verbeterden ze de gebruikerservaring door de aanbevolen werkwijzen van Google te implementeren.

ZipRecruiter

ZipRecruiter is altijd beroemd geweest om het verspreiden van vacatures van bedrijven en organisaties van alle groottes. In 2012 zijn ze echter ook overgestapt op een gestructureerde gegevensaanpak voor hun SEO-strategie. Toen Google in 2017 een vacaturegerichte zoekfunctie op basis van gestructureerde gegevens lanceerde, plukte ZipRecruiter daar de vruchten van dankzij hun paraatheid.

Eventbrite

Eventbrite, een merk voor evenementencoördinatie, verhoogde zijn inkomend verkeer met 100 procent dankzij het slimme gebruik van gestructureerde gegevens en andere SEO-vriendelijke best practices. Nadat Eventbrite een toename zag in het aantal evenementen dat werd weergegeven in Google Search, investeerde het opnieuw in zijn eerdere inspanningen en boekte verbluffende resultaten.

Wat is SEO score?

SEO staat voor Search Engine Optimization, een website wordt optimaal ingericht voor een hoge positie in zoekmachines op relevante zoektermen. Hoe hoger de SEO score, hoe hoger de positie op de pagina van zoekresultaten. Het kan voorkomen dat een concurrerend bedrijf hoger in de zoekresultaten staat dan het bedrijf waar eigenlijk naar gezocht wordt. In dat geval heeft de concurrent een betere SEO score.

Hoe kun je de SEO score verhogen?

Je maakt een website enerzijds voor de bezoeker, en anderzijds voor de zoekmachines. Laten we even de focus leggen op SEO en daar enkele belangrijke aandachtspunten voor opsommen:

 • De website moet snel laden.
 • De website moet op elk apparaat juist weergeven.
 • De metadata moet op de juiste wijze ingevoerd worden.
 • De teksten op de website moeten geschreven worden met de juiste keywords.
 • Er moet gebruik gemaakt worden van relevante H-tags.
 • De website moet kwalitatief in orde zijn met een goede navigatie.
 • Er moet gebruikt gemaakt worden van afbeeldingen en video.

Dit zijn een aantal aspecten die allemaal zorgen voor een hogere SEO score, en daarmee de vindbaarheid van de website vergroten.

SEO-trends en toekomstvoorspellingen

Het internet, zoekmachine algoritmes en alles wat met SEO te maken heeft kunnen behoorlijk snel evolueren, zeker tegenwoordig. Daarom proberen slimme marketeers het spel voor te blijven door de SEO-trends bij te houden. Enkele huidige opkomende trends om in de gaten te houden zijn de volgende:

 • Kunstmatige intelligentie (ai) heeft al op meerdere manieren invloed op SEO en zal dat blijven doen naarmate de technologie zich verder ontwikkelt. Je zult een toenemend aantal tools en interfaces zien die AI gebruiken om contentcreatie, SEO en meer samen te voegen.
 • Voice search is een andere trendontwikkeling die nu al enorm is, maar in de toekomst nog belangrijker zal worden. Het creëren van content met long-tail sleutelzinnen en natuurlijke taal in gedachten kan merken een waardevol SEO-voordeel geven.
 • Machine learning-technologie betekent dat SEO-tools en zoekinterfaces steeds slimmer worden, waardoor de kwaliteit, toegankelijkheid en autoriteit van content nog belangrijker worden dan ze al zijn.

En natuurlijk zullen sommige dingen die bij goede SEO komen kijken net zo essentieel blijven als nu. Voorbeelden hiervan zijn schrijven voor mensen in plaats van bots, ervoor zorgen dat sites mobielvriendelijk zijn en prioriteit geven aan nuttige, gezaghebbende inhoud.

Wat Google vindt van AI-inhoud

In augustus 2022 introduceerde Google wat nu bekend staat als de 'helpful content update'. Dit was onderdeel van de voortdurende inspanningen van de zoekgigant om ervoor te zorgen dat zijn gebruikers zoveel mogelijk echt nuttige, "people first"-content te zien krijgen wanneer ze hun zoekopdrachten uitvoeren. En contentmakers die zich richtten op het maken van content in lijn met de update werden beloond.

Voordat de update werd uitgerold, speculeerden mensen dat AI-gecreëerde inhoud niet zou voldoen aan de criteria die nodig zijn om het aan te merken als nuttige inhoud. Dat gebeurde echter niet. Bij een daaropvolgende spam eliminatie gerichte update in oktober van 2022 werden sommige websites die uitzonderlijk veel gebruik maakten van AI-inhoud wel licht getroffen, maar dat was het dan ook wel zo'n beetje.

Heeft Google dus een hekel aan AI-inhoud of veroordeelt het deze? Niet uit principe. Maar net als bij elk ander type inhoud, is het essentieel om ervoor te zorgen dat AI-verrijkt materiaal aan dezelfde hoge standaard voldoet als al het andere materiaal dat je plaatst.

Bing en ChatGPT

Het is ook vermeldenswaard dat er plannen zijn om een nieuwe versie van Bing te lanceren die gebruik maakt van het populaire chatbotplatform ChatGPT om de zoekmogelijkheden te verbeteren. Het doel achter het combineren van Bing en ChatGPT op deze manier is om Bing beter te laten concurreren met Google.

Geïnteresseerden moeten uitkijken naar deze nieuwe versie van Bing in maart. In de tussentijd zijn hier enkele overwegingen om in gedachten te houden.

 • Op dit moment heeft Bing ongeveer 9 procent van het marktaandeel van zoekmachines in handen. Maar als de nieuwe, door ChatGPT verbeterde versie een succes wordt, zou dat drastisch kunnen veranderen.
 • Vooruitstrevende digitale marketeers willen in de tussentijd misschien hun Bing SEO best practices bijspijkeren om zich voor te bereiden.
 • Het is ook de moeite waard om de kneepjes van ChatGPT te leren om een beter beeld te krijgen van hoe de technologie kan werken met Bing en waar het zou kunnen passen in toekomstige ontwikkelingen.

Voor degenen die het niet weten, ChatGPT is een chatbot-interface waarmee gebruikers op een conversatiebasis kunnen communiceren. De interactie is vergelijkbaar met wat gebruikers ervaren met klantenservicebots. ChatGPT heeft echter ook het vermogen om te leren en zich na verloop van tijd aan te passen, waardoor het een veelbelovende tool is die digitale marketeers nu onder de knie willen krijgen.

Andere mogelijke manieren waarop AI zich in SEO mengt met content

Hoewel veel digitale marketeers er misschien niet zo over denken, maakt AI al een behoorlijk groot deel uit van de manier waarop makers content genereren en ervoor zorgen dat deze effectief is op alle mogelijke manieren. Bekende voorbeelden zijn de volgende:

 • Het gebruik van tools voor zoekwoordonderzoek om te helpen bij het identificeren, selecteren en volgen van de beste opties voor je SEO-strategie
 • SEO-elementen zoals backlinkcatalogi, SERP-rankings en meer volgen, controleren en beoordelen
 • Proeflezen en spellingcontrole van content om ervoor te zorgen dat deze perfect leest voordat deze wordt gepubliceerd
 • Websites controleren op belangrijke factoren zoals functionaliteit, snelheid, mobiele responsiviteit en algemene SEO-naleving

Veel van de huidige AI-software voor het maken van content is niet alleen in staat om van begin tot eind originele content te genereren, maar ook om het maken van content te automatiseren. Vanuit SEO-oogpunt is het echter over het algemeen niet aan te raden om deze tools op deze manier te gebruiken.

Zowel Google als zijn slimme, kritische gebruikers willen en verwachten content die gebruik maakt van echte, praktische menselijke ervaring om het waarde, diepte en originaliteit te geven. Inhoud die voor 100 procent door AI is gegenereerd mist deze kwaliteiten.

Toch kunnen AI-tools voor het genereren van content nuttige hulpmiddelen zijn bij het maken van content. Ze kunnen helpen bij het uitwerken van je eigen originele ideeën. Maar het zijn echt geen haalbare vervangers voor het soort originele, rijke content dat alleen een mens op dit moment kan maken.

Bij SEO draait het bij content allemaal om kwaliteit boven kwantiteit, dus het is belangrijk om dit altijd in gedachten te houden - ook wanneer je gebruikmaakt van de kracht en het gemak van AI.

BONUS: Hoe je de beste SEO content maakt

Inhoud is altijd de sleutel geweest tot hoge zoekmachine rankings en een groeiend, zeer betrokken publiek.

Maar nu zoekmachines evolueren en steeds efficiënter worden, wordt het vermogen om SEO-vriendelijke content te produceren nog belangrijker.

Dit is hoe u het goed kunt doen.

1. Gebruik een eenvoudige schrijfstijl

Een eenvoudige, duidelijke schrijfstijl die een lezer helpt om direct tot de kern van uw inhoud te komen, is het beste voor SEO. Dat geldt ook voor korte zinnen, regelmatige alinea-einden en het vermogen om van begin tot eind bij het onderwerp te blijven.

2. Neem kwaliteitslinks op

Een geweldige manier om inhoud informatief te houden en toch 100 procent on-topic te blijven, is door links toe te voegen naar aanvullende inhoud die nuttig kan zijn.

Maak interne links naar aanvullende on-site content die verdere vragen van een lezer kan beantwoorden. Gebruik uitgaande links naar gezaghebbende sites van derden om de geldigheid te bevestigen van statistieken of feiten die je hebt opgenomen.

3. Besteed aandacht aan je metadata

De metatitels en metabeschrijvingen bij je inhoud bepalen uiteindelijk hoe deze wordt weergegeven op een SERP, dus het is cruciaal dat deze nauwkeurig zijn.

Zorg ervoor dat die van jou beknopt maar beschrijvend zijn, en zorg ervoor dat je je doelzoekwoord opneemt voor een nog betere optimalisatie.

4. Gebruik koppen om je inhoud te organiseren

Zowel lezers als zoekmachines houden van inhoud die overzichtelijk en gemakkelijk te lezen is. H1, H2 en H3 koppen zijn hierbij erg handig.

Om SEO te helpen, moet je ervoor zorgen dat je titel en subkoppen duidelijk en ondubbelzinnig zijn.

Neem waar mogelijk trefwoorden en sleutelzinnen op in je koppen om je inhoud te laten overeenkomen met de zoekintentie van de gebruiker.

5. Gebruik multimedia om uw inhoud te versterken

Het opnemen van afbeeldingen, video's, grafieken en andere soorten rijke inhoud helpt enorm als het gaat om SEO, omdat ze helpen uw inhoud op te breken en interessant te houden voor lezers.

Houd er echter rekening mee dat zoekmachines een video of afbeelding niet kunnen "lezen", dus voeg beschrijvende metatags toe aan multimedia-inhoud om dit probleem op te lossen.

6. Ken uw SEO-vriendelijke inhoudstypen

Sommige inhoudstypen zijn bijzonder nuttig voor SEO, dus elke uitgebreide inhoudstrategie maakt hier goed gebruik van.

Vergeet niet dat zoekmachines zich richten op menselijke gebruikers, dus Google "houdt" van dezelfde soorten content als lezers.

 • Lange gidsen helpen bezoekers om diepgaande onderwerpen beter te begrijpen.
 • Lijsten, al dan niet genummerd, zijn aantrekkelijk en lezersvriendelijk.
 • Video's behandelen onderwerpen op een visueel aantrekkelijke manier.
 • Handleidingen leren gebruikers hoe ze dingen moeten doen door middel van een eenvoudige stap-voor-stap aanpak.
 • Afbeeldingen, zoals video's, voegen visuele interesse toe en verschijnen steeds vaker in zoekresultaten.

BONUS [2]: Hoe u sociale media kunt gebruiken om uw SEO te verbeteren

Net als Google zijn sociale media een standaardonderdeel geworden van de manier waarop mensen in het digitale tijdperk hun leven leiden.

Ja, ze gebruiken het om te socialiseren en met anderen te communiceren. Maar ze gebruiken het ook om informatie te verkrijgen en potentiële aankoopbeslissingen te evalueren, dus je SEO-strategie moet er echt rekening mee houden.

1. Maak uw content deelbaar

Hoe makkelijker het is voor een websitebezoeker of social media-gebruiker om uw inhoud te delen, hoe groter de kans dat ze dat zullen doen. Voeg middelen zoals social media deelknoppen en duidelijke calls-to-action (CTA's) toe aan uw content om delen aan te moedigen waar mogelijk.

2. Vul uw feeds met kwaliteitscontent

Tegenwoordig gaat kwaliteit boven kwantiteit als het gaat om SEO, dus houd dat in gedachten als je je blogs en social media streams vult met content.

Leer de wensen, behoeften en cruciale pijnpunten van je publiek kennen. Creëer dan content van topkwaliteit die daarbij past.

Sociale media zijn vooral handig om meer te halen uit je beste materiaal. Herwerk en ververs uw inhoud regelmatig voordat u het opnieuw via uw feeds verspreidt om extra verkeer te genereren.

3. Houd uw profielen on-brand

Moderne consumenten bekijken een bedrijf meestal op sociale media voordat ze een aankoop doen, dus het optimaliseren van je profielen is cruciaal.

Zorg ervoor dat uw toon, visuele middelen en boodschap consistent zijn in uw sociale media, website en eventuele aanvullende inhoud die u plaatst op platforms zoals Medium of Quora.

Dit helpt ervoor te zorgen dat je publiek je gemakkelijk kan vinden via Google.

4. Gebruik sociale media om betrokkenheid te stimuleren

Hoeveel betrokkenheid uw inhoud aantrekt, is een cruciale factor in SEO.

Sociale media zijn geweldig voor het verhogen van de algehele betrokkenheid en om Google te laten zien dat uw merk furore maakt.

Maak dus posts die volgers direct aanmoedigen om met u in contact te komen, zowel op sociale media als op uw website. Deel social media-vriendelijke interactieve inhoud (zoals persoonlijkheidsquizzen) om gebruikers te interesseren voor uw merk. Gebruik uw feeds om actieve conversaties te starten en eraan deel te nemen.

Dit alles helpt om sterke sociale mediasignalen te ondersteunen die Google op hun beurt vertellen om hoge rankings aan uw site toe te wijzen.

Veelgestelde Vragen

Nu we een diepgaand overzicht hebben gegeven van zoekmachineoptimalisatie, laten we eens kijken naar enkele van de meest gestelde vragen over SEO.

Wat is het verschil tussen organische en betaalde zoekresultaten?

Organische zoekresultaten zijn de resultaten die natuurlijk verschijnen in de zoekmachines op basis van hun relevantie voor de zoektermen. Betaalde zoekresultaten, aan de andere kant, zijn advertenties waarvoor bedrijven betalen om bovenaan of naast de organische zoekresultaten te verschijnen.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie van mijn SEO-inspanningen?

SEO is een langetermijnstrategie, en het kan enkele maanden duren voordat u significante resultaten ziet. Dit komt omdat het tijd kost voor zoekmachines om uw wijzigingen tecrawlen en te indexeren, en voor uw SEO-inspanningen om tractie te krijgen.

Is content echt koning in SEO?

Ja, content is een cruciaal onderdeel van SEO. Het creëren van hoogwaardige, relevante content is een van de meest effectieve manieren om uw SEO te verbeteren, omdat het helpt om uw site relevant en waardevol te maken voor uw doelgroep en voor zoekmachines.

Wat zijn meta-tags en waarom zijn ze belangrijk?

Meta-tags zijn stukjes HTML-code die informatie geven over een webpagina. Ze zijn belangrijk voor SEO omdat ze zoekmachines helpen te begrijpen waar uw pagina over gaat, en omdat ze de titel en beschrijving leveren die in de zoekresultaten worden weergegeven.

Wat is linkbuilding en waarom is het belangrijk?

Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van links van andere websites naar uw eigen website. Het is belangrijk voor SEO omdat het een signaal is voor zoekmachines dat uw site waardevol en betrouwbaar is, wat kan helpen om uw ranking te verbeteren.

Wat is het verschil tussen white hat en black hat SEO?

White hat SEO verwijst naar SEO-praktijken die in overeenstemming zijn met de richtlijnen van zoekmachines, terwijl black hat SEO verwijst naar praktijken die proberen de zoekmachines te manipuleren en vaak in strijd zijn met de richtlijnen. Het is altijd het beste om white hat SEO-praktijken te volgen om duurzame, langetermijnresultaten te bereiken.

Betekenis van SEO?

SEO, of Search Engine Optimization, is een verzameling technieken en strategieën die worden gebruikt om de zichtbaarheid van een website in zoekmachines te verbeteren.

Wat is SEO

Waarom is SEO belangrijk?

SEO is belangrijk omdat het helpt zoekmachines te begrijpen wat uw website te bieden heeft, en hoe relevant het is voor de zoekopdrachten van gebruikers. Een goed geoptimaliseerde website zal hoger scoren in de zoekresultaten, wat leidtt tot meer zichtbaarheid en meer verkeer.

Wat is on-page SEO?

On-page SEO is alles wat u op uw website doet om hoger te scoren in zoekmachines. Dit omvat het optimaliseren van uw inhoud voor relevante zoekwoorden, het maken van aantrekkelijke titels en meta-beschrijvingen, en het zorgen voor een goede gebruikerservaring op uw site.

Wat is off-page SEO?

Off-page SEO omvat alle activiteiten die u buiten uw website onderneemt om uw rangschikking in zoekmachines te verbeteren. Dit omvat het opbouwen van backlinks, social media marketing, en influencer marketing.

Wat is technische SEO?

Technische SEO omvat de achterliggende structuur van uw website. Dit omvat aspecten zoals de snelheid van de site, de mobiele vriendelijkheid, en de XML-sitemap.

Hoe kan ik mijn SEO verbeteren?

Er zijn veel manieren om uw SEO te verbeteren, waaronder het optimaliseren van uw inhoud voor relevante zoekwoorden, het opbouwen van kwalitatieve backlinks, het verbeteren van de snelheid van uw site, en het zorgen voor een goede gebruikerservaring op uw site.

STOP MET HET VERLIEZEN VAN KLANTEN AAN JE CONCURRENTIE

Conclusie

Dus nu je onze complete SEO-gids hebt gelezen, ben je klaar om je site te optimaliseren en de topresultaten op Google te bereiken!

Ons doel hier is om de belangrijkste SEO-concepten uit te leggen en de factoren die de grootste invloed hebben op uw SERP-positie.

Zoekmachineoptimalisatie is een essentieel onderdeel van elke digitale marketingstrategie. Door de basisprincipes van SEO te begrijpen en geavanceerde technieken toe te passen, kunt u uw online zichtbaarheid verbeteren, meer verkeer naar uw site leiden en uiteindelijk uw bedrijfsdoelstellingen bereiken.

Bronnen