Sitemap van je website in Google Webmaster Tools?

Hoe krijg je jouw sitemap (automatisch) in Google Webmaster Tools? En hoe zorg je ervoor dat deze continu geupdate wordt? Dat zijn de vragen die we in dit artikel zullen behandelen. Lees hier meer over seo zoekmachine optimalisatie

sitemap google webmaster tools

Een goed boek heeft naast een inhoudsopgave voorin ook nog een extra index achterin het boek waarin alle inhoud van het boek overzichtelijk staat weergegeven.

Zo kun je een sitemap van je website ook zien, deze kun je bijvoorbeeld inzichtelijk maken voor je bezoekers maar je kunt hem ook buiten het zicht houden en enkel doorsturen aan Google.

Een sitemap is een soort uittreksel of index van je volledige website. In een sitemap zie je in een overzicht alle url's van jouw website. Een voorbeeld van zo'n sitemap is deze sitemap van Jakency.

Je zult aan dit voorbeeld vast wel kunnen zien dat het hier om een automatisch gegenereerde sitemap gaat en dat ik deze dus niet zelf heb zitten intypen. Ik hoef ook niet telkens als ik een nieuwe blogpost maak mijn sitemap bij te werken, dat gaat automatisch.

Hoe doe je dit automatisch?

Wanneer jouw website in WordPress is gebouwd dan kun je hier verschillende plugins voor gebruiken. Degene die ik je aanraad is de SEO plugin van Yoast.

Stuur de sitemap naar Google!

Je kunt gaan zitten afwachten totdat de bot van Google op je website langs komt om je website te indexeren en eventueel nieuwe pagina's op te nemen maar je kunt de rollen natuurlijk ook omdraaien door je sitemap naar Google toe te sturen.

Afhankelijk van hoe goed je website is komt Google namelijk vaker of minder vaak langs. Bij nieuwe websites duurt het dus vaak lang voordat Google zelf de wijzigingen oppakt en doorvoert, daar moet je niet op gaan wachten!

Via Google Webmastertools kun je jouw sitemap naar Google sturen. Je hoeft dit dan zelfs (bij een automatisch gegenereerde sitemap) maar eenmalig te doen.

Het werkt als volgt:

Installeer Google WebmasterTools voor je website en klik linksboven in het menu op Siteconfiguratie en vervolgens op Sitemaps:

Vervolgens klik je op "Sitemap verzenden", er verschijnt een venster waar je de url van je sitemap kunt opgeven:

Wanneer je de plugin voor WordPress gebruikt die ik je hierboven heb aangeraden dan zul je zien dat je hier alleen maar de tekst sitemap.xml in hoeft te typen. Daar wordt je sitemap namelijk automatisch geplaatst door de plugin.

Wanneer je dit hebt gedaan dan hoef je alleen nog maar te wachten totdat Google je sitemap verwerkt.

Zodra dat gebeurt staan al je url's netjes in Google en zul je zien dat je nieuwe blogposts en pagina's ook vrij snel geïndexeerd zullen gaan worden.

seo categorieën