Zoekmachine

Zoekmachines zijn programma's die documenten voor de opgegeven zoekwoorden zoeken. Ze geven een overzicht van waar de documenten over de zoekwoorden zijn gevonden. Een zoekmachine is eigenlijk een algemene klasse van een soort programma's, maar de term wordt vaak gebruikt om specifiek systemen te beschrijven zoals Google, Bing en Yahoo! Search. Ze stellen gebruikers in staat om te zoeken naar documenten op het World Wide Web.

Zoekmachines op het web

In het algemeen werken Web zoekmachines door het verzenden van een spider om zoveel mogelijk documenten op te halen. Een ander programma, een zogenaamde indexer, leest dan deze opgehaalde documenten en creƫert een index op basis van de woorden die in elk document voorkomen. Elke zoekmachine gebruikt een eigen algoritme voor hun indexering zodat idealiter enkel betekenisvolle resultaten voor elke zoekopdracht worden weergegeven.

Omdat veel beheerders van websites vertrouwen op zoekmachines om verkeer naar hun website te brengen, groeide een hele industrie rond het optimaliseren van web content om uw ranking in de resultaten van de zoekmachine te verbeteren. Leer meer over zoekmachine optimalisatie (SEO).