kennisbank opzetten wikipedia

Ga een kennisbank opzetten net zoals Wikipedia!

Update maart 2015: In dit artikel leren we je hoe je een kennisbank op kunt zetten op de manier zoals Wikipedia dat doet, met als doel om meer bezoekers uit Google te krijgen. Het hebben van een duidelijke structuur in je website is nog steeds een van de aller beste SEO strategieën namelijk! Bekijk ook op Jakency de informatie over Google sitemap.

Je zult ongetwijfeld gemerkt hebben dat Wikipedia het altijd erg goed doet in de zoekmachines. Vaak zie je Wikipedia dan ook bij de eerste 3 resultaten staan als je in Google ergens informatie over zoekt.

Dit komt o.a. door de grootte van de website (aantal pagina’s), de reputatie van de website (zie factor 3) maar ook zeker door de perfecte structuur op de website. Een erg herkenbaar aspect van deze structuur is het gebruik maken van interne links.

Door een eigen Wikipedia of encyclopedie op je website op te bouwen zorg je ervoor dat je deze zoekmachine optimalisatie voordelen ook voor jouw site kunt gebruiken.Als je kijkt naar mijn kennisbank dan zie je verschillende categoriën van internet marketing met daarin enkele honderden artikelen omtrent de betreffende onderwerpen.

Hiermee kan ik letterlijk alles wat ik van het vak internet marketing weet op een logische, vindbare plek op mijn website plaatsen.

Ik kan in deze Kennisbank ook basisinformatie plaatsen wat ik niet zo snel op mijn blog zou zetten aangezien ik daar niet veel van mijn huidige lezers mee zal inspireren en ik me ook niet wil positioneren als “beginnerscoach”. Toch wil ik die informatie wel bieden aan alle beginners die hier in Google op zoeken, zodoende biedt de Kennisbank wel uitkomst.

Door alles wat je weet als artikelen in je Kennisbank te zetten weet je zeker dat je ook gaat scoren op de “longtail” keywords. Deze raak je meestal per toeval wanneer je veel artikelen op je website hebt.

Naast het voordeel voor de zoekmachines is een kennisbank natuurlijk ontzettend waardevol voor je bezoekers. Je geeft ze een schat aan informatie en je verhoogt de kans dat je bezoekers vaker terugkomen en je website als naslagwerk gaan gebruiken.

Het opzetten van een kennisbank is simpel te realiseren maar wel een gouden kans om de zoekmachines te gaan domineren en er echt uit te springen met je website. Vrijwel niemand doet dit en dus ligt er echt een open kans. Des te meer massa je hebt op je site, des te meer bezoekers je ook gaat krijgen en des te meer autoriteit je zult zijn op jouw vakgebied.

Hoe zet je een kennisbank goed op?

Ik heb bij het opzetten van mijn website eenmalig enkele uren uitgetrokken om de hele structuur van mijn Kennisbank uit te werken en vervolgens heb ik bij elke categorie de onderwerpen uitgeschreven waar ik allemaal iets over kon vertellen. Dit gaf mij zo’n 700 onderwerpen voor artikelen die uiteindelijk in de Kennisbank moeten komen. Momenteel zijn er zo’n 250 af en ik schrijf rustig door, stukje voor stukje.

Interne links

Ik had het net over interne links op Wikipedia. Je ziet op Wikipedia dat de teksten vaak vol zitten met "klikbare woorden". Wanneer je op zo'n woord klikt dan word je doorgestuurd naar een andere pagina op Wikipedia met informatie over dat betreffende woord.

Dit noemen we interne links, ofwel links binnen je eigen website.

Deze links zijn zeer belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid en zoekmachinevriendelijkheid van je website. Google is er dol op! (je zult het ook vast met me eens zijn dat Wikipedia het ook niet slecht doet in de zoekmachines).

Een groot voordeel (naast gebruiks- en zoekmachinevriendelijkheid) is dat het je heel eenvoudig laat schrijven. In dit betreffende artikel hoef ik niet de moeite te nemen om nog eens uit te leggen wat de Google Slap is omdat ik dat eerder in een ander artikel al heb gedaan.

Zodoende kan ik rustig doorschrijven en me focussen op de boodschap van het artikel in plaats van bijkomende uitleg. De lezer kan zelf besluiten of hij/zij meer informatie over de Google Slap nodig heeft door er op te klikken of door te lezen.

Met interne links zorg je er feitelijk voor dat er een spinnenweb op je website onstaat. Je maakt het de gebruikers en de zoekmachines gemakkelijk om je hele website door te spitten omdat overal paden zijn uitgelegd. Als je het goed doet zorg je ervoor dat een bezoeker altijd verder kan klikken en het spoor dus nooit dood loopt.

Ik heb dit op mijn website overigens geautomatiseerd, dat betekent dat ik niet zelf al die woorden klikbaar maak telkens als ik iets schrijf maar dat ik centraal heb ingesteld welke woorden in klikbaar wil hebben en naar welke artikelen die woorden moeten linken.

Hoe kom ik bovenaan in Google?