5 SEO tips van de Google startersgids

Als het over SEO gaat, zal u veel artikels vinden die u de basisbeginselen van SEO uitleggen. Echter wordt er weinig vermeld over 's wereld grootste zoekmachine Google, vindt u ook niet?

Gelukkige heeft Google deze informatie zelf online beschikbaar gemaakt, via hun zogezegde "Search Engine Optimization Starter Guide" of vrij vertaald: de zoekmachine optimalisatie startersgids. Dit 32-pagina's tellende document kan voor sommige mensen wat te technisch zijn. Daarom bundelen wij de vijf belangrijkste seo tips voor jou in dit artikel. Lees ook op Jakency meer over SEO structuur.

SEO Tip 1: maak unieke en juiste paginatitels

Een paginatitel, ook wel een title tag genoemd, beschrijft een afzonderlijke pagina van een website en verschijnt in de zoekmachineresultaten. In het onderstaande voorbeeld kan u de paginatitel aan de blauwe kleur herkennen. In de HTML code van een website kan u de titel van een pagina toevoegen in de header van de title tag. In de populaire CMS systemen (Content Management Systems), zoals WordPress, Joomla of Drupal, is het heel gemakkelijk om de titel van een bepaalde pagina te veranderen.

2016 praktischische seo tips

Omdat deze titel in de zoekresultaten verschijnt, moet u deze op een zeer goede manier opstellen. Hier volgen enkele seo tips voor het opstellen van de title tag:

 • plaats het belangrijkste zoekwoord in de titel, zonder te spammen
 • beschrijf de inhoud van de pagina op een nauwkeurige manier
 • maak op elke pagina van uw website een andere, unieke titel
 • gebruik minder dan 65 tekens voor uw titel

Als een surfer iets zoekt via Google, zal deze uw paginatitel te zien krijgen. Daarom is het belangrijk om de surfer via de titel te overtuigen om uw website te bezoeken.

SEO Tip 2: maak gebruik van de juiste description meta tag

De meta description tag, of kort uitgelegd de beschrijving van uw webpagina, is vergelijkbaar met de title tag die hierboven beschreven wordt, want ook deze description tag is een attribuut die op elke pagina van uw website voorkomt en die tevens verschijnt in de zoekresultaten. Net zoals de title tag gemakkelijk te bewerken is via een CMS systeem, kunnen gebruikers ook de description tag eenvoudig en voor elke pagina bewerken. In het onderstaande voorbeeld ziet u deze eigenschap via de zwarte tekst.

2016 praktischische seo tips

De meta description van een pagina is in de header van de HTML te bewerken. De inhoud van dit voorbeeld ziet er als volgt uit:

2016 praktischische seo tips

De meta description speelt een zeer grote factor in het overtuigen van mensen om op het zoekmachineresultaat te klikken en vervolgens naar uw website te surfen. Deze beschrijving moet een persoon overtuigen om uw website te bezoeken. Het is een sterke oproep tot actie om op het zoekresultaat te klikken. In de startersgids schetst Google volgende seo tips voor het schrijven van uw meta description:

 • Gebruik de belangrijkste zoekwoorden in uw beschrijving zonder te spammen
 • Beschrijf de inhoud van uw pagina in de meta description
 • Zorg ervoor dat elke pagina op uw website een unieke meta description bevat
 • Gebruik minder dan 160 tekens

U wilt de rankings van uw zoekopdrachten verhogen. Ook al verschijnt uw pagina niet zo hoog in de zoekresultaten, toch moet u de surfers altijd overtuigen om verder te klikken. De meta description is daarom, in combinatie met de title tag, zeer belangrijk. Dit verbetert niet alleen de SEO, maar ook brengt dit mogelijke klanten een stap dichter bij een verkoop!

SEO Tip 3: inhoud en kwaliteit zijn belangrijk

Als u al wat over zoekmachine optimalisatie gelezen heeft, zal u al wel vernomen hebben dat "content king" is. Deze zin is heel populair in de SEO wereld en dat voor een zeer goede reden. Het succes van uw website is in de zoekmachines namelijk afhankelijk van de kwaliteit van uw inhoud. Ook hierbij kan u rekening houden met volgende seo tips die Google in zijn startersgids voorschrijft:

 • Schrijf over recente onderwerpen (of wees up-to-date) en zorg voor unieke content
 • Blijf georganiseerd en duidelijk over een bepaald onderwerp. (als u bijvoorbeeld schrijft over "tanden bleken", moet u zich echt richten op tanden bleken en hier niet van afwijken)
 • Zorg ervoor dat uw inhoud gemakkelijk is om te lezen
 • Gebruik korte alinea's en opsommingen om de tekst te breken
 • Gebruik donkere tekst op een witte of lichtgrijze achtergrond
 • Schrijf voor de bezoekers van uw website, want de inhoud ervan moet beantwoorden aan de zoekopdrachten van de gebruiker
 • De vraag van de bezoeker moet op uw website beantwoord worden
 • Als uw bezoeker een bepaald product wilt kopen, moet uw website informatie geven over dit product
 • Als uw bezoeker het telefoonnummer van uw bedrijf zoekt, moet dit op uw pagina te vinden zijn

Uiteindelijk is het doel van Google om de vragen van de bezoekers te beantwoorden. Als het antwoord te vinden is op uw website, voldoet deze dus voor de zoekmachines.

SEO Tip 4: optimaliseer afbeeldingen

Afbeeldingen zijn goed voor uw bezoekers, maar zoekmachines kunnen ze niet lezen. Daarom moeten uw afbeeldingen geoptimaliseerd worden via de alt tag. Als de afbeelding om de een of andere reden niet geladen wordt in de browser van een bezoeker, dan kan deze bezoeker meer informatie lezen via de alt tag. Ook Google kan de figuur beter begrijpen via deze alt-tag. Deze alternatieve tekst is gemakkelijk toe te voegen en te bewerken via WordPress of andere populaire CMS systemen. Via de HTML code moet u de alt-tag zelf invoeren. Zowel via HTML, als in een CMS, is de alt-tag een manier om een afbeelding te beschrijven.

Gebruik Alt tags bij afbeeldingen voor SEO

SEO Tip 5: gebruik heading tags

De laatste tip is er om te benadrukken dat u headings moet gebruiken. Deze headings benadrukken belangrijke onderdelen van een pagina. Een pagina wordt hierdoor goed georganiseerd. Ook benadrukken deze headings de onderdelen van de pagina voor de bezoekers en de zoekmachines. In de HTML code kan u deze headings weergeven door een tag in te voeren zoals h1. Deze tag maakt de gekozen tekst groter dan de normale tekst, zoals een titel. Het vestigt de aandacht van de lezer meer. Het volgende voorbeeld laat zien hoe de code van een tekst met headings er uitziet:

2016 praktischische seo tips

Headings tonen het doel van uw pagina op een snelle manier aan uw bezoekers. Gebruik ze met mate op een pagina, om zo de verschillende onderdelen van elkaar te onderscheiden. Omdat headings een belangrijke tekst benadrukken, moeten ze de belangrijkste zoekwoorden op een natuurlijke manier bevatten.

Bovenstaande seo tips heeft Google bekend gemaakt, zodat u de optimalisatie van uw website voor de zoekmachines kan verbeteren. Als u de inhoud van uw website via bovenstaande seo tips aanpast, bent u op weg om een nummer één zoekresultaat te bekomen!

gratis seo review